Početna » Радост за школарце УСКОРО ПРВИ РАСПУСТ Ево колико ће дуго одмарати и колико још имају СЛОБОДНИХ ДАНА до краја ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Радост за школарце УСКОРО ПРВИ РАСПУСТ Ево колико ће дуго одмарати и колико још имају СЛОБОДНИХ ДАНА до краја ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Ђаци у Србији ускоро ће имати први распуст ове школске године - јесењи распуст.

Када се споји са викендима, ученици ће имати укупно 4 слободна дана, од 9. до 12. новебра. И ове школске године, према школском календару за 2024/25. годину, који је у јуну објавило Министарство просвете објавило, ђаци у Србији и имаће четири распуста, али ће два, због другачијег преклапања са викендима, за по дан трајати краће.



Прошле школске године су се нерадни дани тако лепо надовезивали на викенде, па је могло фино да се споји, али ове године то није случај.

Све у свему, следеће школске године, ђаци у Србији ће имати укупно 40 нерадних дана (укључујући и викенде који се надовезују на распусте) од 1. септембра до почетка летњег распуста, што је за два дана мање него школске 2023/24.

У току школске године ученици имају јесењи, зимски, пролећни и летњи распуст, наводи се у Правилнику о календару образовно-васпитног рада основне школе за школску 2024/25. годину:

Јесењи распуст

Јесењи распуст почиње у понедељак, 11. новембра 2024. године, а завршава се у уторак, 12. новембра 2024. године (али како је викенд пре тога, то значи да ће ђаци практично имати четири спојена нерадна дана, већ од 9. окктобра).
Зимски распуст почиње у понедељак, 30. децембра 2024. године, а завршава се у петак, 17. јануара 2025. године. И овде додајте по викенд пре и после.
Пролећни распуст почиње у среду, 16. априла 2025. године, а завршава се у понедељак, 21. априла 2025. године.
За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 16. јуна 2025. године, а завршава се у петак, 29. августа 2025. године.
За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а завршава се у петак, 29. августа 2025. године.

Како Блиц.рс подсећа, прошле године, ђаци су били ма мини одмору пет дана – од 8. до 12. новембра.

Зимски распуст

Следећа прилика за предах чекаће ђаке већ крајем децембра када почиње зимски распуст. Он стартује практично већ у суботуФ, 28. децембра и траје до 19. јануара.

То је два дана раније у поређењу са прошлом годином, али укупан број слободних дана остаје исти – 23, укључујући викенде.

После новогодишњих и Божићних празника, у школске клупе ђаци се враћају у понедељак 20. јануара.

Одмах у фебруару следи нови мали одмор за ђаке.

Ове школске године ђаци основних школа ће имати један дан мање за одмор у односу на претходну школску годину током овог мини распуста. Разлог томе је што обележавања Дана државности – Сретење ове године пада за викенд 15. фебруара и траје до понедељка 17.

Дакле, ђаци следеће школске године за овај празник неће ићи у школу три дана – дане викенда, 15. и 16. фебруар и понедељак, 17. фебруара. Прошле школске године, ђаци су овде имали укупно четири дана, од 15. до 18. фебруара.

Пролећни распуст из два дела

Када је реч о пролећном распусту, школска 2024/25. година ће бити знатно другачија од оне која јој је претходила.

Школске 2023/24, како су православни Ускрс и Празник рада, 1. мај, били близу један другом, оба та празника су „пала“ током тог пролећног распуста, који је тако трајао 10 дана, све од 27. априла до 6. маја.

Следеће школске године, практично први део пролећног распуста, оног за време Ускрса, трајаће укупно 6 дана, од 16. до 21. априла. Затим ће ђаци, 22. априла, вратити у школске клупе, на кратко, јер им следи још један мини одмор – за Празник рада. У школу, тако, неће ићи још 4 дана, 1, 2, 3. и 4. маја!

Летњи распуст и крај школске године
За ученике од првог до седмог разреда, летњи распуст почиње у понедељак, 16. јуна 2025. године, односно последњи дан у школи им је петак, 13. јун.

За ученике осмог разреда летњи распуст почиње по завршетку завршног испита, а последњи испит у склопу мале матуре им је 18. јуна.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept