Početna » Лепе вести за запослене РАСТУ ДНЕВНИЦЕ ЗА СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА Али не само то, ово су новине које доноси Закон о порезу на доходак!

Лепе вести за запослене РАСТУ ДНЕВНИЦЕ ЗА СЛУЖБЕНА ПУТОВАЊА Али не само то, ово су новине које доноси Закон о порезу на доходак!

Радна верзија Закона о порезу на доходак грађана, коју је објавило Министарство финансија, доноси неколико новина.

Једна од њих је и увећавање дневнице за службена путовања са 50 на 90 евра. Ова информација можда ће више обрадовати оне послодавце који често своје запослене шаљу на службени пут у иностранство, јер ће, ако заживи ова законска промена, толики износ бити ослобођен плаћања пореза на зараде.



– Не плаћа се порез на зараде на примања запосленог од послодавца по основу дневнице за службено путовање у иностранство – до износа прописаног од стране надлежног државног органа, а највише до 90 евра дневно – стоји у овој радној верзији измена закона.

Када је реч о дневницама за службена путовања у земљи, износ који и даље остаје неопорезован је до 3.241 динара по основу целе дневнице, односно до припадајућег износа за половину дневнице.

Дневнице, међутим, нису једина примања радника на које послодавац не плаћа порез.

На овом списку је и накнада трошкова превоза које радник има приликом доласка и одласка на посао. Пореза је, наиме, ослобођен износ „документованих трошкова превоза за долазак и одлазак са рада“ до износа цене месечне превозне карте, односно у износу до највише 5.398 динара месечно.

На шта још послодавац не плаћа порез

Послодавац не плаћа порез ни на трошкове смештаја свог запосленог на службеном путовању (према достављеном рачуну којима се тај трошак документује). Када је реч о утрошеном гориву на службеном путовању (уколико запослени користи свој аутомобил) од послодавца може да рачуна на максимум 9.449 (неопорезованих) динара.

Послодавац неће платити порез ни на износ до 53.986 динара солидарне помоћи запосленом за случај болести, здравствене рехабилитације или инвалидности њега или члана његове породице.

Када је реч о новогодишњим пакетићима, неопорезовано је до 13.497 динара годишње по једном детету, а јубиларне награде запосленима, у складу са законом који уређује рад – до 26.991 динара годишње.

Како пише Бизпортал.рс, послодавац запосленом може да исплати и помоћ у случају смрти члана породице, у неопорезивом износу до 94.472 динара.

Неопорезована је и новчана помоћ која служи за лечење запосленог у земљи или иностранству, у висини стварних трошкова лечења, документовано рачунима здравствене установе која је лечење извршила, као и документовани трошкови превоза и смештаја за потребе лечења тог радника.

Такође, послодавац може свом запосленом да исплати (без плаћеног пореза) солидарну помоћ за случај рођења детета до висине просечне зараде исплаћене у Републици према последњем објављеном податку републичког органа надлежног за послове статистике, по новорођеном детету.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept