Početna » ЦЕНТРАЛНА КУХИЊА ПУ “ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ” У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Место где се припрема 1500 здравих оброка за наше малишане

ЦЕНТРАЛНА КУХИЊА ПУ „ЧИКА ЈОВА ЗМАЈ“ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ: Место где се припрема 1500 здравих оброка за наше малишане

Исхрана деце је област од приоритетног значаја, јер деца су наша наследна и најзначајнија популација.

Правилна исхрана у предшколском узрасту поставља основу за здравље, раст и развој детета, утичући на њихово физичко, когнитивно и емоционално благостање. У предшколској установи „Чика Јова Змај“ јеловници се израђују за одговарајући узраст детета, и то према Правилнику о нормативу друштвене исхране у установама за децу.



Кухињу је данас обишао Никола Вуче председник општине Смедеревска Паланка, који је том приликом рекао:

”Данас смо обишли и централну кухињу предшколске установе која је недавно изграђена и у којој се припремају оброци за малишане у вртићима, као и оброци за децу школског узраста. Услови припремања хране помоћу нових савремених машина и посуђа допринели су да наша деца у вртићима једу квалитетну и здраво припремљену храну.
Јеловник сачињавају нутриционисти и он је истакнут у сваком вртићу. Од недавно јеловник се објављује и на званичном сајту ПУ „Чика Јова Змај“ где родитељи могу у сваком тренутку да се информишу о исхрани деце у вртићима.
Кухиња је потпуно опремљена, и дневно се припреми преко 1500 оброка. С обзиром да се свакодневно стварају потребе за производњом већег броја оброка, на предлог запослених, обезбедићемо индустријски миксер и додатну пратећу опрему.
Хвала овим дивним женама које брину о припреми и квалитету оброка за наше најмлађе суграђане.”

Сви који учествују у организацији исхране деце, труде се да оброци буду нутритивно и енергетски задовољавајући, исправни и разноврсни. Резултати хемијско-броматолошке анализе узорака целодневних оброка и контрола безбедности намирница, као и контрола брисева на чистоћу који се континуирано раде годинама у овој установи, потврђују да исхрана задовољава све критеријуме исхране деце у колективу. Исхрана у предшколској установи, има за циљ унапређење и очување здравља деце, а такође представља и адекватну замену за највећи део породичне исхране.

Јеловник за ову недељу

Јеловник за ову недељу

Правилна исхрана деце обезбеђује све есенцијалне хранљиве материје и доприноси да деца буду енергичнија, срећнија и способнија да комуницирају са вршњацима. Дељење оброка и испробавање нових намирница може побољшати друштвене интеракције међу предшколцима. Деци је у току оброка обезбеђено довољно времена да конзумирају све што им је понуђено, а остале активности (васпитно-образовни рад, игра, спавање) планиране су у времену између оброка. Унос течности је такође део правилне исхране, чиме се обезбеђује неопходна хидратација. Поред воде, правилан унос течности се остварује и конзумацијом различитих супа, лимунаде, чајева прилагођених деци, поврћа, воћа, млека и киселомлечних производа.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept