Početna » Nemačka industrija strahuje od pobede Trampa

Nemačka industrija strahuje od pobede Trampa

Ko se boji Trampa u Beloj kući – pitao je minhenski ekonomski institut Ifo 2.000 nemačkih industrijskih preduzeća. Skoro polovina je rekla da ih mogući povratak republikanca na čelo SAD plaši, ali retko koja firma se za to priprema.

Od pobede Donalda Trampa (Trump) strahuje 44 odsto i kaže da takav ishod izbora 5. novembra može da im napravi probleme. Dobrom se nada tek pet odsto, dok 51 odsto ne očekuje nikakve promene.



„Posebno kompanije sa snažnim ekonomskim vezama sa SAD računaju na negativne posledice u slučaju Trampove pobede“, rekao je stručnjak Ifo Andreas Baur.

„Međutim, mnoge kompanije koje nemaju direktne izvozne veze sa SAD isto strahuju od negativnih uticaja, jer bi, na primer, mogle biti posredno pogođene, kao dobavljači.“

Ipak, samo mali procenat ispitanih kompanija planira mere za slučaj Trampove pobede. Tek četiri odsto razmatra, na primer, preseljenje dela proizvodnje u SAD ili prilagođavanje svojih lanaca snabdevanja.

Čak 83 odsto nema takve planove, dok ostatak još nije siguran.

Stručnjaci kažu da zabrinutost nije neopravdana. Samo carinski nameti koje Tramp obećava mogu da smanje nemački izvoz u SAD za gotovo 15 odsto, rekao je Baur, pozivajući se na raniju studiju.

Takođe, istraživanje koje je nedavno sproveo Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW) pokazalo je da bi pobeda Kamale Haris (Harris) verovatno bila bolja za nemačku privredu.

SAD su važan izvozni partner za nemačku industriju, mišljenje je oko 40 odsto ispitanih kompanija. S druge strane, da je uvoz iz SAD važan reklo je samo 11 odsto.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept