Početna » Народна веровања кажу: Топло време за Петковдан доноси оштру зиму!

Народна веровања кажу: Топло време за Петковдан доноси оштру зиму!

 

У недељу, 27. октобра, православни хришћани и Српска православна црква празнују дан Преподобне мати Параскеве, познате у народу као Света Петка.

Ова светитељка, заштитница жена, остала је упамћена као милосрдна и пожртвована особа која је цео свој живот посветила помагању болеснима и сиромашнима.



За многе верујуће Србе, дан Свете Петке носи посебан значај јер се верује да она помаже у невољама и доноси утеху у тешким временима.

Бабље лето
Ако се дани око празника Свете Петке поклопе с топлим и пријатним временом, народ то зове Бабино или Бабље лето.

Овај природни феномен означава кратак повратак скоро летњих температура, које доносе последње лепе дане пре доласка зиме.

Верује се да топло време у овом периоду наговештава дугу и хладну зиму. Сељаци широм Србије користе овакве дане за завршетак пољских радова и припрему домаћинстава за предстојећи мраз и снег.

Према старим обичајима, топло време на Петковдан не слути на благу зиму – напротив, верује се да нас после Бабљег лета очекују озбиљни снегови и ниске температуре.

Управо зато су ови последњи топли дани добродошли, јер омогућавају сељацима да на време заврше послове и припреме куће и штале за зиму.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), Србија ће у недељу и наредним данима уживати у пријатним и сунчаним временским условима. За викенд се очекује претежно сунчано време са благим југоисточним ветром.

У суботу, 26. октобра: Највиша дневна температура биће до 24°Ц, док ће најнижа бити између 7 и 12 степени. По котлинама и долинама река могуће су јутарње магле, посебно на југу Србије. У недељу, 27. октобра (Петковдан): Очекује се сунчано и топло време, са максималним температурама које ће достизати чак 23–24°Ц, што је изнад просека за трећу декаду октобра.

Током наредне седмице, хладна јутра доносе приземни мраз у нижим пределима, а у котлинама је могућа магла која ће се понегде задржавати и током дан

24седам.рс



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept