субота, октобар 26, 2024
Početna » Да ли се пости на Свету Петку? Верници једно строго правило морају да знају

Да ли се пости на Свету Петку? Верници једно строго правило морају да знају

Света Петка је изузетно поштована светитељка, коју Српска православна црква слави на дан 27. октобра

Српска православна црква и верници у недељу, 27. октобра, обележиће важан празник, Свету Петку, заштитницу жена. Многи верују да молитве Светој Петки доносе мир и добро здравље, а нека веровања и данас су чврсто уткана у народу.



Света Петка је изузетно поштована светитељка, коју Српска православна црква слави на дан 27. октобра. Многи се питају да ли на дан када верници обележавају празник Преподобне мати Параскеве треба постити.

Црквени календар уа ову годину прописује да се на овај дан мрси, јер пада у недељу, али у неким деловима Србије се уврежио обичај да само жене посте и то шест дана уочи Свете Петке.

Затим, седми дан, на празник велике светитељке, и оне мрсе.

Постоје породице које се традиционално држе исте трпезе годинама, не марећи за верске обичаје, али правила кажу да постоје мрсне и посне славе. Славска трпеза је обавезно посна у време четири велика поста: божићног, васкршњег, петровског и госпојинског. Исто тако, и када није време поста, а слава пада у среду или петак, трпеза мора да буде посна.

Према веровању, на овај дан жене не месе хлеб, али припремају ручак на уобичајен начин. Ноћ уочи празника се читава породица моли за помоћ светитељки, а на празник жене не перу веш и не баве се ручним радовима.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept