Početna » У регистар “Не зови” уписано врло мало бројева, а мало је и поступака против насртљивих продаваца

У регистар „Не зови“ уписано врло мало бројева, а мало је и поступака против насртљивих продаваца

Од почетка рада регистра "Не зови" у њега је уписано свега 22.826 бројева, што је мање од један одсто бројева који се користе, указује Удружење потрошача Ефектива.

Из овог удружења подсећају да је регистар „Не зови“ почео са радом 5. јануара ове године и да је његова улога заштита грађана од нежељених позива трговаца.

„Иако је Законом о заштити потрошача, чланом 37, већ било забрањено директно оглашавање, без претходног пристанка потрошача, надлежно Министарство трговине је иницирало увођење регистра ‘Не зови’ као решење које ће бити спас грађанима од насртљивих позива трговаца“, наводе из Ефективе, преноси Данас.



Међутим, они указују да је од почетка рада у регистар уписано 22.826 бројева и да је на неколико милиона бројева у коришћењу, мобилних и фиксних, ово веома мали проценат уписаних, далеко мање од један одсто.

„Такође, од почетка рада регистра, Тржишна инспекција је примила само 25 пријава грађана, од чега је извршено 19 инспекцијских надзора, а само у пет случајева је покренут прекршајни поступак. Читајући те бројке, стиче се утисак да су се насртљиви трговци уплашили, а реалност је потпуно другачија. Свакодневно грађани добијају позиве које не желе, јер трговци виде да је процедура за кажњавање никаква“, упозоравају из Ефективе.

Они скрећу пажњу на још један проблем.

„Да би пријава била потпуна, грађанин који пријави нежељени позив мора да достави број телефона са ког је позван. Када се ради о позивима ка фиксној телефонији, листинг долазних позива није могуће добити, па грађанин нема доказ који би предао уз пријаву“, објашњавају из овог удружења.

Из Ефективе указују на још један пропуст, да је трговцима дозвољено да зову, иако је законом забрањено.

„Надлежно министарство трговине, односно одељење тржишне инспекције (ТИ), у одговорима које пружа грађанима, најпре констатује да је чланом 37. Закона о заштити потрошача забрањено трговцима да позивају потрошаче, без њихове претходне сагласности. Међутим, како даље објашњавају из ТИ, ако трговац то ипак жели, пре него што упути позив прво мора да провери да ли је број телефона уписан у регистар ‘Не зови’. Па, ако види да је уписан, не сме да позове, а ваљда, ако види да није, онда ипак сме, иако по закону не сме“, упозоравају они.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept