Početna » Папа смањио плате кардинала у Ватикану за 10 одсто, ВИШЕ НЕ ЗАРАЂУЈУ ПО 5.000 ЕВРА МЕСЕЧНО

Папа смањио плате кардинала у Ватикану за 10 одсто, ВИШЕ НЕ ЗАРАЂУЈУ ПО 5.000 ЕВРА МЕСЕЧНО

Осамнаесторици ватиканских кардинала биће смањене плате следећег месеца како би се избалансирао буџет Свете столице, саопштено је из Ватикана, преноси Анса.

Ватикански секретаријат за економију обавестио је кардинале раније овог месеца да ће држава покрити само њихове основне плате, изостављајући накнаде за личне секретарске и друге трошкове.

Рез представља смањење од око 10 одсто, а италијанска агенција подсећа да кардинал на челу дикастерија тренутно зарађује око 5.000 евра месечно.


Папа Фрања је послао писмо свим кардиналима у септембру, позивајући их да помогну у смањењу буџетског дефицита Ватикана, који је 2023. износио нешто више од 83 милиона евра.

Папа је нагласио да су „сада потребни додатни напори свих како би се осигурало да ’нулти дефицит‘ не буде само теоретски већ и ефикасан“.

Ово није први пут да папа Фрања спроводи мере штедње. У марту 2021. већ је смањио плате кардинала за 10 одсто.

Раније ове године, у фебруару, укинуо је погодности бесплатног или сниженог становања за кардинале и званичнике Римске курије.



You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept