Početna » Abažur lampe iz Buhenvalda defitivno od kože logoraša

Abažur lampe iz Buhenvalda defitivno od kože logoraša

од Паланка данас
0 Коментар

U nacističkom logoru smrti Buhenvald pripadnici SS su u zločinu išli toliko daleko da su od ljudske kože pravili predmete za svakodnevnu upotrebu. Neki od tih predmeta sada su ponovo proučavani.Jedan od najozloglašenijih eksponata zbirke memorijalnog centra Buhenvald je takozvani mali abažur za lampu. Novo veštačenje je definitivno potvrdilo: napravljen je od ljudske kože.

To je potpuno sigurno, rekao je kriminološki biolog Mark Beneke (Benecke) u četvrtak u Vajmaru. Materijal abažura pokazuje mustru koja koja „može biti samo ljudskog porekla“.

Zaključak veštačenja iz 1992. da je reč o plastici, „nema smisla“, rekao je. Naime, u tom tkivu postoje mustre kojih u plastici nema.

Beneke je materijal eksponata analizirao na zahtev Fondacije memorijalni centar Buhenvald i Mitelbau-Dora.

Abažur je među najpoznatijim predmetima iz zbirke. U međuvremenu je sklonjen iz javnog dela kolekcije, mada jeste bio deo prve trajne postavke memorijalniog centra, otvorene 1954.

Povučen je iz etičkih razloga 1990. Veštačenje je dve godine kasnije bacilo sumnju na tvrdnju da je abažur napravljen od ljudske kože.

Direktor centra Jens-Kristijan Vagner (Christian Wagner) kaže da se posetioci i danas raspituju o tom predmetu.

To što su u koncentracionom logoru Buhenvald abažuri i drugi predmeti od ljudske nacistima služili kao „artikli za poklon … samo potvrđuje kako je SS do srži bila dehumanizovana“, rekao je Vagner.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept