АДВОКАТИ ОБУСТАВЉАЈУ РАД НА НЕДЕЉУ ДАНА

Адвокати у Србији од сутра ће обуставити рад на недељу дана због убиства колеге Драгослава Мише Огњановића (57), најавиле су Адвокатске коморе Србије и Београда.

Најављена је потпуна обустава рада, што значи да адвокати неће радити ни хитне, притворске предмете, речено је Танјугу у адвокатакој комори.

На тај начин адвокатура жели да пошаље јасну поруку “јединства професије и чврсте решености да се са оваквим случајевима адвокатура неће мирити”, саопштено је из адвокатске коморе.

Обе коморе су најавиле и да ће расписати новчану награду за грађане који тужилаштву доставе веродостојне информације које ће довести подизања оптужнице против извршилаца и наручилаца убиства адвоката Огњановића.

Висину награде одредиће Управни одбор коморе на седници.

Претходно је председник АКС Виктор Гостиљац у изјави за Танјуг рекао да ће овим поводом тражити хитан састанак са министрима правде и полиције као и да се формира посебан истражни тим који би чинили представници тужилаштва, полиције и адвокатуре у циљу брзог проналажења починилаца.

Тиме би се, како је навео, послала јасна порука свакоме ко мисли да може убити адвоката и проћи некажњено.

Огњановић је убијен синоћ на Новом Београду у блоку 23, а син (26) му је рањен у руку.

Смрт адвоката Драгослава Огњановића није само пуцање у адвокатуру, већ напад на цело правосуђе и закон, рекла је данас адвокат Зора Добричанин Никодиновић и додала да ће управо због тога адвокати обуставити рад на недељу дана.

„Обуставићемо рад недељу дана у знак аларма за ово што нам се десило. Ми радимо опасан посао и на то морамо коначно да упозоримо све у држави и шире“, указала је Никодиновић, која је заједно са колегама адвокатима упалила свеће и оставила цвеће на месту где је убијен Огњановић.

Она верује да је неопходно да се српским адвокатима придруже и колеге из региона, јер криминал не зна за границе, посебно када је Балкан у питању.

„Ово што се десило је једна катастрофа, немам речи. Огњановић је био добар и одличан колега, врстан и пожртвован адвокат и пријатељ, и то је велики губитак за целу адвокатуру“, поручила је Никодиновић и додала да је његово убиство пут у анархију у којој је све дозвољено и где свако може бити мета.

Такође, као адвокат и бранилац апеловала је на криминалне кланове да престану са убијањем.

Министарство правде најоштрије осуђује убиство адвоката Драгослава Огњановића, као и рањавање његовог сина и апелује на надлежне државне органе да предузму све неопходне мере из своје надлежности како би се у најкраћем року утврдили мотиви, као и починиоци овог трагичног догађаја.

Министарство правде подсећа у саопштењу да је улога коју адвокатура има у правосуђу веома важна, а посебно у изградњи и очувању владавине права и да се сви напади на адвокате морају третирати са посебном пажњом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/advokati-obustavljaju-rad-na-nedelju-dana/