АФРИЧКА КУГА СВИЊА У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ?

Др Јасна Аврамовић, начелница Подунавског управног округа одржала је састанак са Весном Гонсиоровски, шефом Одсека ветеринарске инспекције у Подунавском управном округу, објављено је на званичном сајту Подунавског управног округа.

Начелница Подунавског управног округа упозната је са тренутном неповољном епидемиолошком ситуацијом услед појаве заразне болести афричке куге свиња у појединим насељеним местима на територији града Смедерева и са мерама које Управа за ветерину и Одсек ветеринарске инспекције предузимају како би се ова заразна болест сузбила. У саопштењу нису изнети детаљи, где се евентуално појавила ова болест у околини Смедерева.

Директорка Управе за ветерину Емина Милакара апеловала је на власнике фарми да сваку промену здравственог стања животиња и свако угинуће пријаве свом ветеринару, како би се спречило ширење болести.

„Крајем маја обавештени смо да у Румунији не јењава пандемија афричке куге свиња и да је у том моменту регистровано више од 300 жаришта. У овом моменту код нас је потврђена афричка куга свиња у ловишту Вршачке планине чији је корисник Војводина шума“, рекла је Милакара.

Поред ловишта у Вршачким планинама, Милакара додаје да је афричка куга потврђена и у Браничевком округу и Подунавском округу.

„У Браничевском округу прво се појавила у ловиштима код дивљих свиња, затим смо се успешно држали, међутим, кретањем људи кроз ловишта дошло је до преноса и на домаће свиње, а затим се пренела и на Подунавски округ са којим се Браничевски граничи“, обајснила је Милакара.

Каже да је ситуација у тим подручјима тренутно добра и да су јучерашње анализе биле негативне за места за која је постојала сумња да се афричка куга проширила.

Милакара наглашава да за афричку кугу свиња не постоји лек или вакцина, као и да је тешко контролисати њено преношење.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/africka-kuga-svinja-u-smederevskom-kraju/