Početna » АГЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ ОБЈАВИЛА ДЕТАЉНО УПУТСТВО КАКО ДА УШТЕДИТЕ СТРУЈУ

АГЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКУ ОБЈАВИЛА ДЕТАЉНО УПУТСТВО КАКО ДА УШТЕДИТЕ СТРУЈУ

од Паланка данас
0 Коментар

Републичка Агенција за енергетику (АЕРС) објавила је детаљан водич за рационално коришћење и уштеду енергије.

Публикација „Зашто и како да трошимо мање енергије у нашим кућама?“ са низом препорука и савета доступна је на интернет страници АЕРС-а.

АЕРС апелује на промену навика која не кошта ништа и начина потрошње, односно коришћење модернијих технологија.Саветује да приликом се приликом набавке уређаја води рачуна да величина одговара броју чланова домаћинства, учесталости коришћења и класи енергетске ефикасности. Наводе да уређаји А класе троше и до 45 процента мање струје него стари. Kако две трећине енергије домаћинства потроше за грејање, АЕРС наводи да добро изолована кућа са квалитетним прозорима троши и до шест пута мање енергије. Додају како нове пећи за грејање искористе и до 90 одсто горива, док старе користе око 50 одсто. Препоручују уградњу термостатских вентила на радијаторима, собног термостата и регулацијом на котлу чиме се може смањити потрошња и до петине. Саветује се и постављање изолационих трака на столарију и незаклањање радијатора намештајем.

Напомињу да сваки степен мање температуре у стану значи уштеду шест одсто енергије. Препоручују набавку бојлера одговарајуће величине и његово постављање што ближе месту потрошње. Бојлер ради уштеде треба држати подешен на температуру између 50 и 60 степени, а укључивати ноћу у време четири пута јефтиније електричне енергије. Осим кувања у посудама које одговарају величини рингле, препоручује се коришћење поклопаца, и искључивање рингле пет минута пре краја кувања, а рерне 10 минута. Саветује се да фрижидер одговара потребама, јер превелики расипа енергију пошто хлади исто без обзира колико је пун. Уз напомену да треба куповати фрижидере без стварања леда, препоручује се да његово место не буде поред извора топлоте. АЕРС упућује на коришћење штедљивих сијалица које са пет пута мањом потрошњом дају исто светла, и саветује куповину сијалица енергетске А класе.

Нове машине за веш троше упола мање енергије и воде него старе, подсећа АЕРС, а уз коришћење ефикасних средстава може се прати и на нижим температурама. Наводе и да машине за прање посуђа троше знатно мање топле воде него при ручном прању. Из АЕРС-а препручују да мали кућни апарати што мање раде у стендбај режиму, јер тако троше и до петине енергије.

Просечна годишња потрошња за грејање у Србији већа него у ЕУ

Просечна годишња потрошња за грејање у Србији је близу 150 киловат-сата (кWх) по метру квадратном, што је 30 киловат-сати више од Европске уније, објавила је данас Агенција за енергетику Србије.

Према подацима Агенције, око две трећине енергије потрошене у домаћинствима и у Србији и у ЕУ користи се за грејање стамбеног простора, односно око 0,9 тона еквивалентне нафте (тен) или 10.500 киловат-сата годишње. Међутим, како је указано, на енергетску ефикасност додатно утиче и структура енергената које користе домаћинства.

Домаћинства у Србији око 40 одсто енергије за грејање обезбеђују из биомасе и угља, а у ЕУ око 15 одсто, јер у Унији највећи удео има гас, користећи при томе по правилу, пећи са ниским степеном корисности. Потрошња примарне енергије по друштвеном производу, мереном куповном моћи, већа је за близу 90 одсто у Србији него у ЕУ, док је просечна укупна потрошња енергије по домаћинству приближно једнака у Србији и у ЕУ, око 1,3 тен годишње, навела је Агенција за енергетику Србије.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept