Početna » АКЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНИЈИ САОБРАЋАЈ: “Вози одморан”

АКЦИЈА ЗА БЕЗБЕДНИЈИ САОБРАЋАЈ: „Вози одморан“

УМОР је проблем 21. века, посебно током летње туристичке сезоне, он је један од главних узрока трагичних саобраћајних несрећа које као последицу имају тешке телесне повреде или смрт и зато је ова кампања од изузетне важности, да упозоримо људе колико је важно да возе одморни, истакнуто је данас на конференцији за медије поводом почетка кампање „Вози одморан“.

од Паланка данас
0 Коментар

Начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић, на заједничкој конференцији представника Министарства унутрашњих послова, Агенције за безбедност саобраћаја, ЈП „Путеви Србије“ и „ЕКО Србије“, истакао је да уморан возач може бити исто толико опасан, као и возач који вози под утицајем алкохола.– Ова кампања уклапа се у акцију Министарства унутрашњих послова у вези са  безбедносном заштитом  на Коридору 10, у којој припадници Министарства, својим појачаним присуством на свим кључним тачкама Kоридора, утичу на јавну безбедност, као и на безбедност саобраћаја – казао је Лакићевић.

Прецизирао је да је саобраћајна полиција, 1. јуна, када је та акција почела, открила 7.419 прекршаја којима су возачи угрожавали безбедност саобраћаја.

– Све ово је резултирало и смањењем броја саобраћајних незгода на Коридору, па смо успели у томе да статистика буде у корист безбедности, смањили смо број незгода са 314, колико их је било на овом путном правцу у истом периоду прошле године, на 265 колико смо их имали до сада – рекао је Лакићевић.

Додао је да се број повређених смањио за 45, са 170 на 125, а број погинулих на Коридору 10 је преполовљен у односу на исти период прошле године.  Начелник је објаснио да ће у склопу кампање „Вози одморан“ свакоме ко улази у нашу земљу бити предочена основна правила о брзини, односно о ограничењима, у насељу, ван насеља, на мото-путу и ауто-путу, а да ће на летку који је штампан на четири језика – српском, енглеском, немачком и турском, бити садржани најважнији прописи и савети.  В. д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић захвалио се Министарству унутрашњих послова на учешћу у овој кампањи, која ће трајати до 15. септембра.

– Прошле године у јулу и августу страдало је 117 људи, а најутицајнији фактор био је умор и пад концентрације, посебно у раним јутарњим часовима. У саобраћају сваког тренутка треба бити пажљив и опрезан – нагласио је Стаматовић.

Он је посаветовао возаче да на пут крену одморни и наспавани, да провере техничку исправност возила, испланирају своје путовање и праве паузе на свака два сата, најмање по 15 минута, и да уносе довољну количину течности.


Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept