АКЦИЗЕ НА ЦИГАРЕТЕ ДО 2025. ГОДИНЕ СУСТИЖУ ЕВРОПСКЕ

Предложеним изменама и допунама Закона о акцизи утврђено је како ће овај порез увећавати на цигарете, несагоревајући дуван и течност за пуњење електронских цигарета од 2021. до 2025. године, како би се истовремено хармонизовали са ЕУ и обезбедили стабилност прилива у буџет.

Измене Закона које се налазе у скупштинској процедури предвиђају да акцизно оптерећење за цигарете са садашњих 70 евра до 2025. године досегне минимум ЕУ од 90 евра.

Како се наводи, до 2025. године ниво акцизе у Србији по паклици цигарета требало би да досегне најмање 1,8 евра.

Средњорочним планом предлаже се да се специфична компонента акцизе сваких шест месеци повећава за 1,5 динара по паклици.

Предложене су измене и за начин обрачунавања акцизе за несагоревајући дуван који се све више користи као супституција за цигарете како би се смањила разлика између акцизе на тај производ и акцизе на цигарете.

У Србији акциза на несагоревајући дуван је 6,76 процената малопродајне цене а у ЕУ је од 11,08 % у Холандији до 51,04 % у Француској, наводи се у образложењу.

Наводи се да је повећање од 50 процента у наредној години било прихватљиво јер би акцизу довело на ниво од око 9,7 процената малопродајне цене.

Предложено је и да се акциза на течност за пуњење електронских цигарета увећава за по 1 динар по милилитру сваке године у средњорочном периоду до 2025. године.

 

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/akcize-na-cigarete-do-2025-godine-sustizu-evropske/