Početna » АКО ХОЋЕТЕ ВИКЕНДИЦУ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ДА БАНКЕ НЕ ДАЈУ КРЕДИТ ЗА ЊИХ: Ево и зашто је то тако?

АКО ХОЋЕТЕ ВИКЕНДИЦУ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ ДА БАНКЕ НЕ ДАЈУ КРЕДИТ ЗА ЊИХ: Ево и зашто је то тако?

од Паланка данас
0 Коментар

Ако планирате да купите викендицу уз помоћ стамбеног кредита, мораћемо да вас разочарамо – тако нешто није могуће. У разговору са агенткињом за некретнине на Фрушкој гори, а која је продала једну од 400.000 евра, сазнали смо да викендице не можете купити из кредита. Њен одговор нас је збунио, па смо објашњење потражили и у самим банкама, али и Народној банци Србије.Како је извор из једне банке потврдио за Телеграф Бизнис, викендице заиста није могуће купити из стамбеног кредита осим ако такви објекти нису укњижени као куће.

Одговор зашто је то тако, крије се у тржишту. У случају немогућности да се кредитне обавезе испуне, продаја викендице је компликација у најави, управо због тржишта. Потражња за кућама и становима је наравно већа, те ће се поврат новца код њих лакше омогућити, за разлику од викендица.

Дакле, разлог је сигурност банке која потиче од потражње тржишта. Такође, наш извор нам је појаснио и да по Закону, Народна банке Србије не дозвољава кредитирање викендица.

Екипа Телеграфа послала је упит и НБС, а ево шта су нам рекли. Истина је да из стамбеног кредита не можете финансирати викендицу, али нико не каже да вам банка за коју се одлучите не може предложити неки други кредит.

– Услове одобравања кредита банке утврђују својом пословном политиком, а са аспекта важеће регулативе која уређује пословање банака, не постоје правне препреке које би банке онемогућавале да, у складу са својом политиком кредитирања физичких лица, одобравају кредите за куповину викендица – поручују из НБС и појашњавају део око стамбених кредита:

– Стамбени кредит опредељује његова намена, имајући у виду да је реч о посебној категорији дугорочних кредита, који се одобрава за куповину стана или куће, као и за изградњу, доградњу, реконструкцију и адаптацију стамбеног објекта.

У складу са прописима Народне банке Србије, за потребе одређеног регулаторног третмана, под стамбеном непокретношћу сматрају се кућа, стан и делови стамбене зграде који су намењени становању, гаража, односно гаражно место заједно са станом, као и земљиште с грађевинском дозволом за изградњу куће, с тим што се викендице не сматрају стамбеном непокретношћу.

Дакле, да би се непокретност сматрала стамбеном, превасходна је намена коришћења такве непокретности, а то је становање. Викендице, уколико су по својој намени објекти намењени одмору, као такве не представљају стамбене објекте у ужем смислу и у том смислу се њихова куповина не финансира путем стамбеног кредита, што не искључује друге врсте кредитирања од стране банке – закључују из НБС за Телеграф Бизнис.

(Телеграф Бизнис)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept