Početna » АКО ИЗДА СТАН, ОСТАЈЕ БЕЗ ЊЕГА: Предложена измена прописа о бенефицираном “крову” за безбедњаке

АКО ИЗДА СТАН, ОСТАЈЕ БЕЗ ЊЕГА: Предложена измена прописа о бенефицираном „крову“ за безбедњаке

ИЗДАВАЊЕ, уступање за живот некоме ко није члан породичног домаћинства или коришћење за обављање пословне делатности станова намењених за безбедњаке, који су купљени по бенефицираним ценама, убудуће ће бити строго забрањено 10 година од куповине.

Ово предвиђају измене Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, које је Влада проследила Скупштини.Стан и даље неће смети да се прода деценију од момента куповине, а власник који ово прекрши мораће држави да плати разлику између бенефициране и тржишне цене. У супротном, остаће без некретнине.

Ове мере донете су да би се спречиле злоупотребе станова купљених будзашто, јер је примећено да се они појављују на тржишту и у огласима за продају и издавање. Поједине војвођанске организације још пре годину и по упозоравале су на случајеве у Новом Саду, када су их поједини безбедњаци куповали за 500 евра по квадрату плус ПДВ, јер званично нису имали решено стамбено питање или су имали неодговарајући стан, а продавали, упркос забрани, за три до четири пута више.

Да ће се нешто мењати било је јасно после недавне изјаве председника државе Вучића, који је, причајући о изградњи 1.500 станова за EXPO, најавио да ће они по окончању овог догађаја бити намењени запсоленима у здравству, просвети, науци…

Како се наводи на сајту СВП (скраћеница за „Special purpose vehicle“, односно ентитет посебне намене), који је основала држава, у првој фази овог пројекта изграђено је 6.943 стана за припаднике снага безбедности у Београду, Врању, Нишу, Краљеву, Крагујевцу, Новом Саду и Сремској Митровици.

У новим изменама Закона стоји и да ће се забрана отуђења, давања у закуп, коришћења за обављање пословне делатности или уступање нечлановима породичног домаћинства, уписивати као забележба у катастру непокретности. Онима којима је већ уписана забрана отуђења на 10 година од дана уписа, ово ће бити допуњено осталим забранама на временски период докле траје и забрана отуђења (нпр. ако је остало још седам година, на толико се ставља забрана издавања).

Ако безбедњак поступи супротно овим одредбама, он исплаћује разлику између уговорене цене и тржишне вредности стана, а ако је не исплати у року од 90 дана од дана када га инвеститор изградње, тј. Републичка дирекција опомене, стичу се услови за раскид уговора о куповини.

ШТА СЕ ДЕШАВА У ТЕЛУ НА 30 И 40 СТЕПЕНИ: Наша срца “раде” брже, а губимо оно што сви можемо да надокнадимо!

Нове мере односе се и на пензионере који су стекли тај статус радећи у МУП, Војсци, БИА, Министарству одбране и Управи за извршење кривичних санкција, али и на борце или чланове породица палих бораца и ратне и мирнодопске војне инвалиде.

Запослени припадници снага безбедности који имају право на бенефицирану куповину стана, обавезни су да остану у радном односу у органу у којем су остварили право на куповину 10 година после закључења уговора, осим ако оду у пензију. Ако безбедњаку после закључења предуговора о куповини престане радни однос, а за 30 дана не заснује нови у неком од органа безбедности, предуговор се раскида. Ако му радни однос престане после закључења уговора, а за месец дана не заснује радни однос у другом безбедносном органу, мора да плати тржишну вредност некретнине или се раскида уговор и стан одузима.

Има ситуација и да нови власник стана премине. Ако се то деси до истека забране отуђења, наслеђује га члан породичног домаћинства, односно законски наследник, и он је дужан да о томе обавести инвеститора изградње, односно Дирекцију, па се закључује анекс уговора о куповини стана. Ако је смрт наступила пре закључења уговора, право на наставак поступка и куповину има само члан домаћинства преминулог.

Тржишну вредност стана утврђује судски вештак или овлашћени лиценцирани проценитељ, ког ангажује инвеститор, односно Дирекција. Они и контролишу коришћење ових станова једном годишње.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept