четвртак, јун 20, 2024
Početna » АКО ЈЕ СЛАВА ЗА ВИКЕНД ИМАТЕ ЛИ ПРАВА НА ИЗОСТАНАК СА ПОСЛА ЈЕДАН РАДНИ ДАН?

АКО ЈЕ СЛАВА ЗА ВИКЕНД ИМАТЕ ЛИ ПРАВА НА ИЗОСТАНАК СА ПОСЛА ЈЕДАН РАДНИ ДАН?

Важно је знати и то да се право на одсуство у дане празника претпоставља у привреди, а дужност рада у дане празника послодавац утврђује одлуком о распореду радног времена

од Паланка данас
0 Коментар

Данас се обележава Сабор светог Архангела Михаила, односно Аранђеловдан, а верује се да данас сазнајемо каква ће нам бити година.

Једна од највећих српских слава, Аранђеловдан, обележава се данас, 21. новембра. Неке су већ за нама, неке тек следе, а међу највећима су Свети Никола, Свети Јован, Ђурђевдан…

Стога, имате ли, по закону, право на изостанак с посла један радни дан, ако вам слава „пада“ за викенд?

„За разлику од државних празника који се могу преносити на први наредни радни дан, у случају да један од датума када се празник празнује пада у недељу, верски празници из члана 4. Закона, не потпадају под то правило. То значи да уколико први дан крсне славе пада у недељу (или суботу), запослени нема права да „пренесе“ одсуство на први наредни радни дан“.

Kако даље истиче сајт Параграф: „Исто тако битно је истаћи да припадници других верских заједница који према својој вероисповести прослављају славу, немају право на одсуство по том основу, јер је ово право Законом гарантовано само запосленима православне вероисповести“.

Важно је знати и то да се право на одсуство у дане празника претпоставља у привреди, а дужност рада у дане празника послодавац утврђује одлуком о распореду радног времена.

Послодавац је, наводи се према закону, дужан да о промени распореда запослене обавести најмање пет дана унапред (осим у случају увођења прековременог рада), а само изузетно, у случају потребе посла услед наступања непредвиђених околности, може обестити о промени у краћем року од пет дана, али не краћем од 48 часова унапред.

Дакле, одговор на питање око којег неки запослени можда још увек имају дилему, јесте да се слава обележава тај дан када јесте, и не може се „пренети“ на неки други дан у току радне недеље, као што је то случај с државним празницима попут Првог маја.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept