петак, јун 21, 2024
Početna » АКО НЕ ИСПУЊАВАТЕ УСЛОВЕ ЗА ПЕНЗИЈУ НЕМАТЕ РАЗЛОГА ЗА БРИГУ Најављена гарантовања примања и у Србији; Ево ко има право на њих

АКО НЕ ИСПУЊАВАТЕ УСЛОВЕ ЗА ПЕНЗИЈУ НЕМАТЕ РАЗЛОГА ЗА БРИГУ Најављена гарантовања примања и у Србији; Ево ко има право на њих

Гарантована пензија је уведена у више од 100 држава, међу којима су и две из региона, а недавно је најављена и у Србији. Право на ту накнаду имали би они грађани који нису остварили услов за пензионисање, који никада нису били запослени, попут домаћица, или им нису уплаћивани доприноси.

од Паланка данас
0 Коментар

 

Висина те пензије у свету варира, а колико би износила у Србији још се не зна, мада је обелодањена минимална цифра.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић у јануару ове године најавио је социјалну гарантовану пензију у складу са програмом „Скок у будућност – Србија EXPO 2027“.Он је додао да ће ресорно министарство у наредном периоду започети прикупљање података о потенцијалним корисницима социјалне гарантоване пензије.

Ко ће имати право на гарантовану пензију?

Према Кркобабићевим речима, гарантована пензија намењена је свим људима, и мушкарцима и женама, који су старији од 65 година, а који нису у пензији, нити то могу да буду, јер нису испунили основни услов од 15 година радног стажа, нити имају имовину.

Услов је и да корисници гарантоване пензије немају било какве друге приходе.

Мада људи без примања, а који нису испунили услове за пензионисање, има у градовима, претежно, ипак, живе у селима. Такође, иако у ову категорију спадају и мушкарци, већина су жене. Према речима министра, право на њу би имали грађани који се налазе у зони сиромаштва, и треба да буде „једна врста надокнаде за одрицања, трпељивост и повређено достојанство једног броја људи који никада неће остварити право на пензију, а цео живот су марљиво радили“.

Колика ће бити гарантована пензија?

Иако је још увек прерано говорити о тачним износима, Кркобабић је најавио да социјална гарантована пензија неће бити мања од 100 евра у динарској противвредности. То је, по акутелном курсу, око 11.700 динара.

Где постоје гарантоване пензије?

Социјална пензија уведена је у више од 100 држава. У региону, нама најближе државе са оваквом врстом помоћи су Хрватска и Северна Македонија, где гарантована пензија износи 150 евра.

У свету, иначе, постоје два вида социјалне гарантоване пензије.

Први је универзална социјална пензија, која је доступна свим старијим лицима без примања, а која испуњавају старосни услов.

Други вид су социјалне пензије са провером, доступне сиромашним старијим лицима, која морају да испуне више услова, попут пребивалишта, држављанства, зараде, укупних прихода, имовине…Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept