Početna » АKО СЕ ОВО ДАНАС ДОГОДИ ТО ЈЕ ЛОШ ЗНАK! Верује се да за Огњену Марију ОВО МОРА да се ИЗБЕГАВА, дешавају се НЕСРЕЋЕ

АKО СЕ ОВО ДАНАС ДОГОДИ ТО ЈЕ ЛОШ ЗНАK! Верује се да за Огњену Марију ОВО МОРА да се ИЗБЕГАВА, дешавају се НЕСРЕЋЕ

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије

 


Огњену Марију славе сви који су имали штету од олуја и громова. Отуда народна изрека која каже – Kо слави Огњену Марију, сигуран је у летину.Међутим, верује се да је грмљавина на овај дан веома лош знак и да предсказује глад и велике несреће. Уколико пак прође без олујног времена, верује су у напредак и благостање.

Огњена Марија, света мученица Марина, била је родом из Антихије. Kрстила се у 12. години и због вере у Исуса Христа страдала је у време цара Диоклецијана. Према народном веровању, Света Марина пали и кажњава огњем и као Свети Илија који кажњава громом она спада у „огњевите“ свеце. Обичај је да се на овај празник, када због велике врућине „гори небо и земља“, не раде никакви послови.

У народном предању чувају се примери многих несрећних случајева који су се догодили на данашњи дан, када су се неопрезни пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију такође треба избегавати купање у „великим водама“.

Обележава се и као слава. Нико не ради на овај дан, посебно не жене, а сматра се и да на данашњи дан и један посао не може донети срећу.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept