Početna » АКО СТЕ ИМАЛИ НЕАКТИВАН РАЧУН У БАНЦИ ДУГОВАЊА СУ ВАМ САДА ОТПИСАНА

АКО СТЕ ИМАЛИ НЕАКТИВАН РАЧУН У БАНЦИ ДУГОВАЊА СУ ВАМ САДА ОТПИСАНА

од Паланка данас
0 Коментар

Народна банка Србије утврдила је неправилности које се односе на поступање банака према корисницима неактивних текућих рачуна, због ког су банке отписале потраживања у износу од 2,94 милијарде динара. Просечни отпис вредан је 14.280 динара по кориснику, а њима је обухваћено око 157.000 корисника, саопштила је Народна банка Србије (НБС).На основу налога централне банке у контролним поступцима, три банке су трајно отписале потраживања у износу од 735 милиона динара. Тим отписом обухваћено је око 49.000 корисника, пише Нова економија

Након тога, Народна банка Србије је упутила захтев преосталим банкама да поступе на исти начин, па је тако још 16 банака трајно отписало своја потраживања по основу неактивних рачуна у износу од 2,2 милијарде динара.

Дакле, укупан износ потраживања које банке неће наплаћивати од корисника износи 2,94 милијарде динара, саопштила је централна банка.

Спроводећи контролу банака у области заштите корисника, НБС је саопштила да су неправилности утврђене код рачуна које корисници дуги низ година нису употребљавали за плаћања. На тим рачунима постоји дуговање, које је услед дугогодишње наплате накнаде за одржавање рачуна и затезне камате, знатно увећано.

У вези са свим отписаним потраживањима банке не могу покретати поступак принудне наплате, а подаци о доцњи се бришу из евиденције Kредитног бироа, и то најкасније након истека три године од када су у складу с мишљењем Народне банке Србије били испуњени услови за отпис тих потраживања, наводи се у саопштењу НБС.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept