Početna » АЛЕРГИЧНИМА ОВИХ ДАНА ТЕШКО Бреза предњачи, али тегобе стварају И ОВИ ПОЛЕНИ

АЛЕРГИЧНИМА ОВИХ ДАНА ТЕШКО Бреза предњачи, али тегобе стварају И ОВИ ПОЛЕНИ

Полен брезе превазишао је граничне вредности и он је, како каже Мирјана Митровић, руководилац групе за мониторинг алергеног полена у Агенцији за заштиту животне средине више од 7 пута већи у односу на граничну вредност.

од Паланка данас
0 Коментар

Гранична вредност полена брезе је 60 зрна у кубном метру, а како Мирјана Митровић каже у једном дану је измерено чак 444.

Према њеним речима, поред полена брезе, присутни су и други полени дрвећа, који, такође, неким данима буду прекогранични, а почела је и трава.Највише муке са брезом и платанима

Подсећа да бреза има највећи алергени потенцијал у ово доба године, односно међу дрвећем.

– Ако је гранична вредност 60, јасно је колико је 444 преко ње, а толика вредност је измерена 30. марта. Зрно брезе има највећи алергени потенцијал. Киша га је у недељу мало оборила, али она наставља да расте и сигурно ће још једно десетак дана, осим ако киша не падне. Поред брезе, присутни су и полен јавора, граба, тисе, чемпреса… И они су појединим данима преко граничних вредности. Појављују се и буква, јасен, орах, дуд, четинари и понека трава. Ту је још и топола, храст, врба – наводи Мирјана Митровић.


Како ублажити тегобе

  • само краткотрајно проветравајте

  • не излазите ван куће по ветровитом времену

  • често се умивајте

  • чешће перите косу

  • често мењајте гардеробу

  • кад дођете с улице, скините сву одећу, истресите напољу и одложите у орман или ставите на прање

  • веш перите чешће, али гледајте да га не сушите напољу

  • истресајте постељину

  • склоните се из окружења у коме расте узрочник алергије


Додаје да у Београду, тачније у Новом Београду, проблем праве платани, где је било немогуће пребројати колико је било поленових зрна.

– У том смислу се разликују новобеоградска и станица на Звездари. Ту су још и брест и врбе, дакле још петнаестак поленових зрна који унакрасним реакцијама погоршавају слику. Притом, присутно је и загађење из ваздуха, па овај песак из Сахаре што је дошао. Значи, изгубили смо очи да бисмо препознали и разврстали све полене – каже наша саговорница.

Она подсећа на то да је за амброзију гранична вредност 30 поленових зрна у кубном метру, док је за све остале 60.

– Има људи као ја, који, на пример, када је о амброзији реч, реагују и на 8 поленових зрна по кубном метру ваздуха. Ко није алергичан, неће да реагује ни на 1.000. Дешавало се, показују наши извештаји, да нам је амброзија 98 дана присутна, а није свеједно да ли сте изложени полену 5 дана или 20 до 30 дана у континуитету, и то преко граничним вредностима – напомиње Мирјана Митровић.

Не помаже селидба, осим на север

С обзиром на то да је у току период цветања дрвећа, према речима наше саговорнице, алергични готово да немају место да потраже спас. Додаје и да својим активностима правимо грешке и доприносимо алергији.

– Људи саде брезу у своје, или у двориште неког вртића или школе, уместо кајсију или неку другу воћку, која није алерген јер се опрашује инсектима. Такође, ми сада већ морамо да реагујемо, и направимо план о уништавању корова и амброзије. Она већ крајем априла, почетком маја треба да има прво кошење, а три до четири акције уништавања пре него што корови процветају, дигну у полену, ваздуху и тако даље – каже Мирјана Митровић.

За викенд је најављена температура и преко 30 степени, а саговорница подсећа да свака температура до 30 степени одговара брези.

– Изнад 33, 34 степена она смањује своју активност, зато што биљка има паметан организам. Међутим, температура око 30 степени њој одговара, и где год да се оде, алергичним људима неће пријати – подсећа Мирјана Митровић из Агенције за заштиту животне средине.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept