АЛЕРГИЈА НА ПОЛЕН

Са топлијим временом, нажалост, стижу и проблеми познати као алергија на полен. Ово није само пролећни, већ и летњи и јесењи проблем са којим се многи суочавају. Честице полена су толико ситне да могу да буду готово невидљиве, али сваке године је све више становника планете који су осетљиви на њих. 

Још увек није утврђено како алергијске болести почињу, шта их пробуди и зашто неко има симптоме од седме године , а неко од тридесете. Зашто неко пати од поленских реакција само у трудноћи, а зашто нико никада нема оваквих проблема.

Концентрација полена у ваздуху највећа је ујутру, па се у том периоду не саветује проветравање стана. Током дана, са порастом дневне температуре, концентрација полена се смањује.

‘Тренутно је на нашем подручју присутан полен брезе , јавора и јасена.  Бреза има највећи алергени потенцијал. До краја ове и током наредне недеље очекује се пораст полена брезе, и да оне буду знатно изнад прага осетљивости, а то је 30 зрна по метру кубном ваздуха. То је минимална концетрација која ће код осетљивих особа довести до проблема,

Алергијске реакције на полен могу бити итекако опасне по живот. Зато су мере превенције у оваквим случајевима веома битне.

Препоручује се избегавање боравка на отвореном у јутарњим сатима када је концентрација полена највећа. Шетњу планирати у вечерњим сатима или после кише. Проветравати станове ноћу. После боравка у природи протрести косу, променити одећу и истуширати се. А физиолошким раствором испирати носне шупљине како би се полен физички уклонио.

Лекари изричито наглашавају да терапију не треба прекинути чим нестану тегобе поленске кијавице, већ треба наставити са њом док је то предвиђено.

Многи и не знају да болују од алергије, мислећи да због симптома попут шмрцања, кијања, кашљања, пецкања и свраба у носу имају грип или прехладу. То се свакако мора проверити прегледом код лекара специјалисте, најбоље код алерголога. Лекари упозоравају да се терапија мора узимати редовно да би пацијенти били заштићени током читавог дана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/alergija-na-polen/