АЛКОХОЛ НАЈВЕЋИ УЗРОК САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА

Од почетка године на српским путевима страдало је 300 људи, од почетка лета 130, а само у јулу 63 особе, изјавио је данас директор полиције МУП-а Србије Владимир Ребић, наводећи да је алкохол један од највећих узрочника саобраћајних несрећа.

„Статистика каже да у летњим месецима десет година уназад просечно гине између 170 и 260 људи“, рекао је Ребић за РТС.

Према његовим речима, најтрагичнија година била је 2012. када је страдало 265, а најповољнија 2014. када је погинуло 140 људи.

„У овом тренутутку, ми смо око бројке 120, и ова година ће бити неповољнија у односу на ту 2014. Наша је процена да ће ту бити између 170 и 180 жртава, што је просек задњих десет година“, рекао је Ребић.

У том смислу, предузето је више мера – од увођења контроле просечне брзине, алко-теста, везивања појаса, забране употребе мобилних телефона у вожњи…

Ребић је подсетио да је измењен Закон о безбедности сабраћаја и указао да полиција напише око милион казни годишње.

Наводи да је људски фактор примаран узрок саобраћајних несрећа, а да су разлози вишеструки, посебно ако се вози под дејством алкохола.

Да би се то спречило, Ребић каже да је предузето низ законских решења, а и више мера на самом терену што друге земље немају.

„Готово да закон не може бити ригорознији зато што смо ми везани за Закон о прекршајима. По том закону, максимала казна затвора је 60 дана. Ми смо за насилничку вожњу прописали казну од 30 до 60 дана и она подразумева и управљање под алкохолом од више од два промила, плус новцана казна од 120 до 140 хиљада динара“, каже Ребић.

И поред свега тога, полиција сваког месеца открије најмање 150 возача који себи дозвољавају да управају возилом у таквом стању.

Наводи да ће се отварањем ауто-пута од Обреновца до Љига стање побољшати и да ће се смањити гужве на Ибарској магистрали.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/alkohol-najveci-uzrok-saobracajnih-nesreca/