среда, мај 29, 2024
Početna » Anketa: Nasilje među učenicima u Nemačkoj postalo veliki problem

Anketa: Nasilje među učenicima u Nemačkoj postalo veliki problem

од Паланка данас
0 Коментар

Skoro polovina nastavnika u Nemačkoj požalila se na zabrinjavajuće razmere fizičkog ili psihičkog nasilja među učenicima. U anketi Fondacije Robert Boš, 47 odsto je reklo da se s ovim problemima susreće u svojim školama.U istraživanju instituta Forsa u novembru i decembru prošle učestvovalo je nastavno osoblje u opštim i usmerenim školama.

Najveći problem za nastavnike je ponašanje učenika i učenica, reklo je 35 odsto, ispred nastave heterogenim odeljenjima, na šta se požalilo 33 odsto.

Reč je odeljenjima u kojima deca imaju individualne navike u učenju, dolaze iz različitih kultura i porodica, a nekim učenicima je potrebna i posebna podrška.

Na pitanje šta u školama treba najhitnije rešiti, 41 odsto ispitanika je reklo da nema dovoljno nastavnika.

Rezultati istraživanja upućuju na to da je sistem bolestan, rekla je Dagmar Volf (Wolf) iz Fondacije Robert Boš. Nastavnici su dugo pod pritiskom jer ih nema dovoljno, a problemi se gomilaju.

Više od trećine učesnika, njih 35 odsto, požalilo se na oronule škole. Kažu da su renoviranja neophodna.

„Šokantno je da toliko nastavnog osoblja svakodnevno mora da prolazi kroz različite oblike nasilja“, rekla je za Tagesšpigel (Tagesspiegel) predsednica Udruženja filologa Suzane Lin-Klicing (Susanne Klitzing).

Uz manjak nastavnika i dotrajalost mnogih škola to je stres svima, dodala je.

Ministarka obrazovanja Betina Štark-Vacinger (Bettina Stark-Watzinger) kazala je za Medijsku grupu Funke da su rezultati ankete poruka koliko je hitno poboljšati stanje u prosveti.

„Ako nastavnici veći deo vremena moraju da koriste za rešavanje sukoba i problematičnog ponašanja učenika, malo im ostaje za kvalitetna predavanja“, rekao je predsednik Nemačkog udruženja nastavnika Stefan Dil (Düll).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept