АПЕЛ СПОС-а ДА СЕ СТАРИЈИМ ПЧЕЛАРИМА ОМОГУЋИ ОДЛАЗАК У ПЧЕЛИЊАК

Kао што је већ познато, услед проглашења вандредног стања од стране Владе Републике Србије, лицима која су старија од 65, односно 70 година, забрањено је кретање ван својих домова, па тако је и нашим пчеларима забрањено да оду до њихових пчелињака. Иако су одлуке Владе републике Србије разумљиве и оправдане, јер је актуелна епидемиолошка ситуација са корона вирусом поприлично озбиљна, Савез пчеларских организација Србије ипак сматра да по узору на друге Европске земље (Немачка, Словенија, Србија…) где је кретање пчелара дозвољено у строго контролисаним условима и уз строге мере опреза (од куће до аута, из аута до пчелињака), и код нас не постоји опасност да ће се пчелар заразити корона вирусом, јер не би имао контакте са другим лицима. Kао што смо већ наводили, пчеларима би било забрањено и стајање на бензинским пумпама ради куповине горива, а забрањене би биле и посете другим продајним објектима.

Став Савеза пчеларских организација Србије је да би уз посебну дозволу која се добија попуњавањем електронског захтева за одобрење кретања за пољопривредне произвођаче из области сточарства, а која се издаје од стране Министарства унутрашњих послова, требало да важи и за пчеларе који су старији од 65, односно 70 година, те да и они могу уз строге мере опреза да се крећу до својих пчелињака. Уколико било којих пчелар прекрши предложене мере, следиле би му казне предвиђене законом.

Наиме, зашто је наш захтев толико битан?

– Размере штете које ће пчелари и пчеластво Србије претрпети због забране одласка у пчелињаке пчеларима старијима од 65 година сабираће се на јесен, али је већ сада извесно да ће та штета бити огромна!

– Већина чланова Савеза пчеларских организација Србије, прецизније 2.818 пчелара, у групи је оних који имају више од 65 година и њима је обилазак пчела забрањен. Због тога је угрожено више од 160 хиљада кошница!

– Мраз и снег током марта, али и немогућност одласка на пашу, проблеми су који су пчеле већ довели у опасност и већини пчелињих заједница прети глад. То би могло да на одређени начин угрози и производњу хране у целој Србији!

– Немерљив је значај пчела, то је свима познато. Оне су постале главни опрашивачи у природи. На губитку ће осим пчелара бити и пољопривредници, јер је процена да пчеле подижу принос ратарским културама најмање за четвртину!

– Велики проблем представља и третирање засада средствима за заштиту биља. Многи воћари, услед забране кретања после 17 часова, третирају своје воћњаке у току дана. Чак и да не користе средства која су отровна за пчеле (третирање биља у фази цветања забрањено је законом), третман може довести до страдања пчела. Услед немогућности одласка на пчелињак, пчелари ће овакве проблеме касно уочити!

– Вредност сваке кошнице је између 250 и 300 евра, када је кошница како то пчелари кажу „у паши“. Немогућност да пчелари обиђу своје кошнице последњих дана користе лопови. Тако је члановима Савеза пчеларских организација Србије из околине Kрагујевца и у околини Сребрног језера украдено више од 60 кошница!

– Ако се нешто ускоро не промени, биће касно, а ова година биће изгубљена за пчеларе. Подсећамо и на чињеницу да многим пчеларима су управо пчеле додатни, а некима и главни извор прихода!

Радивоје Стојановић, заменик председника СПОС-а

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/apel-spos-a-da-se-starijim-pcelarima-omoguci-odlazak-u-pcelinjak/

1 comment

    • Vidak on 10/04/2020 at 11:43

    Podrska pcelarima ..da bez pcela nema zivota na Zemlji one su glavni oprsivaci to svi znaju …

Komentari su onemogućeni.