АПЕЛ ВОЗАЧИМА: ПАЖЉИВО ПОРЕД ШКОЛА, ПОЧИЊЕ ШКОЛСКА ГОДИНА

Агенција за безбедност саобраћаја апеловала је данас, поводом почетка нове школске године, на све возаче и друге учеснике у саобраћају да обрате посебну пажњу на децу у зонама школе и на саобраћајницама које воде ка школи.

У саопштењу се истиче да у случају и најмањег пропуста може доћи до нежељених последица, односно до повређивања или смртног страдања детета, посебно због, како се наводи, психофизичких способности деце која још увек нису довољно прилагођена условима саобраћаја.

Посебан опрез је потребан возачима када возе саобраћајницом, у којој су уз ивицу коловоза или на тротоару паркирана возила, јер тада возач треба бити спреман да у сваком тренутку постоји могућност изненадне појаве детета на коловозу.

Како деца пешаци највише страдају у условима смањене видљивости и ноћним условима, саветују се родитељи да облаче деци светлију одећу, јарких боја и да приликом куповања опреме за школу бирају опрему са светлоодбојним елементима.

Такође, Агенција за безбедност саобраћаја апелује на возаче да се не паркирају у зонама школе, на тротоарима, као ни на пешачким прелазима и позивају родитеље да припреме своју децу за самостално учествовање у саобраћају и да властитим примером покажу позитивно понашање.

Агенција за безбедност саобраћаја ће и ове године сваком ђаку прваку у Србији поклонити књигу „Пажљивкова правила у саобраћају“ која има за циљ да едукује децу о правилном понашању у саобраћају.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/apel-vozacima-pazljivo-pored-skola-pocinje-skolska-godina/