АПЕЛАЦИОНИ СУД УКИНУО ПРЕСУДУ ОКРИВЉЕНИМА ЗА УБИСТВО СТЕФАНА ФИЛИЋА

Пресудом Вишег суда у Смедереву од 5. јануара 2022. године због извршења, у саизвршилаштву, кривичног дела тешко убиство Никола Бојовић је осуђен на казну затвора од 18, а Митар Пандуревић на 15 година. Они су, подсетимо, 2. фебруара 2020. године, у Великој Плани, испред дискотеке „Бродолом“, без икаквог повода, ударцима песницама и ногама, усмртили Стефана Филића (19). Сада је, како је објављено на званичној странци Апелационог суда, првостепена пресуда укинута и предмет враћен првостепеном суду на поновно суђење.

На првостепену пресуду жалили су се, свако из свог разлога, и Виши јавни тужилац у Смедереву, окривљени Митар Пандуревић и његови браниоци, као и бранилац окривљеног Николе Бојовића.

Окривлјени су оглашени кривим што су 2. фебруара 2020. године, у Великој Плани, како се наводи у пресуди Апелационог суда, при безобзирном насилничком понашању, заједничким радњама извршења, лишили живота сада пок. оштећеног Стефана Филића, при чему је због алкохолемије средњег степена од 1,7 промила, у којој се налазио окривљени Бојовић, и алкохолемије лаког степена од 1,45 промила, код окривлљеног Пандуревића, њихова урачунлјивост била смањена до степена битног али не и битно.

Они су приликом изласка из дискотеке, наводи се даље, пролазећи поред оштећеног Филића, који је био у друштву са малолетним В. Ј. и М. Р, једно време заједно пролазили улицом, а када се малолетни М. Р. у једном тренутку насмејао на шалу коју је изговорио Бојовић, овај му се обратио речима: „Шта се ти смејеш?“ и, без икаквог повода, ударио га дланом отворене шаке у пределу потилјка. Тада је покојни Филић покушао да га смири речима: „Немојте да нас дирате, смирите се“, а Бојовић га је тада, без икаквог повода, ударио неколико пута, у чему му се придружио и Пандуревић. Након више таквих удараца, Пандуревић је одгурнуо Филића, који је са ивице тротоара пао на улицу, а док је лежао пришао му је Бојовић и шутнуо га ногом у главу. Од задобијених повреда је, и поред предузетих мера лечења, Филић преминуо 3. фебруара 2020. године.

Апелациони суд у Београду донео је решење Kж1 228/22 којим је, усвајањем жалбе окривљеног Митра Пандуревића и његових бранилаца, као и поводом жалбе браниоца окривљеног Николе Бојовића по службеној дужности, дакле, укинуо првостепену пресуду и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење.

По налажењу Апелационог суда основано се жалбама окривљеног Митра Пандуревића и његових бранилаца оспорава заклјучак првостепеног суда да се у противправним радњама овог окривлјеног стичу објективна и субјективна обележја кривичног дела тешко убиство, наводима да првостепени суд о чињеницама које су предмет доказивања у погледу правне оцене дела није дао јасне и аргументоване разлоге у односу на виност овог окривлјеног – у погледу његовог психичког односа према учињеном кривичном делу, односно последици која је наступила. Наиме, по оцени Апелационог суда, првостепени суд не даје недвосмислене разлоге за свој заклјучак да су окривлјени заједнички предузимали све радње, па се не може прихватити да су одлучне чињенице од значаја за правилно и законито пресуђење у доволјној мери разјашњене.

Имајући у виду да се окривлјенима ставлја на терет да су кривично дело извршили у саизвршилаштву, стоји у пресуди Апелационог суда, да су њихове противправне радње садржане и описане у истом чињеничном опису, првостепена пресуда је морала бити укинута по службеној дужности и у односу на окривљеног Бојовића, а ради правилног утврђивања чињеничног стања и истовременог пресуђења.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/apelacioni-sud-ukinuo-presudu-okrivljenima-za-ubistvo-stefana-filica/