Početna » АУТО-ПУТ КРОЗ БЕОГРАД ВЕЧЕРАС ЗВАНИЧНО ПОСТАЈЕ МОТО-ПУТ: Ево шта то значи за возаче!

АУТО-ПУТ КРОЗ БЕОГРАД ВЕЧЕРАС ЗВАНИЧНО ПОСТАЈЕ МОТО-ПУТ: Ево шта то значи за возаче!

Окановић подсећа да је у октобру 2023. године Влада Србије ову саобраћајницу прекатегорисала из статуса ауто-пута у статус државног пута другог Б реда што је државни пут најниже категорије

од Паланка данас
0 Коментар

Ауто-пут кроз Београд, од Петље Бубањ поток до Петље Београд, од ноћас је званично мото-пут, а након што је у поноћ ступила на снагу Уредба Републике Србије којом је ова сабраћајница прекатегорисана.Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, објашњава да је службени назив ове саобраћајнице сада мото-пут М11, на њој опет постоји зауставна трака а максимално ограничење брзине је 100 километара на сат.

Окановић подсећа да је у октобру 2023. године Влада Србије ову саобраћајницу прекатегорисала из статуса ауто-пута у статус државног пута другог Б реда што је државни пут најниже категорије.

– Самим тим је на том путу било дозвољено кретање бицикала, пешака, трактора, запрежних возила, радних машина и мопеда и, такође, самим тим је зауставна трака престала да постоји. Од поноћи поново имамо зауставну траку и забрану кретања свих ових учесника у саобраћају које сам навео, а разлика између ауто-пута и мото-пута је што је сада највећа дозвољена брзина до 100 километара на час – објашњава Окановић.

Он додаје и да ова саобраћајница, односно да нови мото-пут не иде до Добановачке, већ до Петље Београд која је пре Добановачке.

Указује и да на појединим деоницама ове саобраћајнице, и даље постоје деонице где је саобраћајном сигнализацијом дозвољено и више од 100 километара на час, па се поставља како ће се то регулисати у пракси, односно да ли ће бити кажњавани возачи уколико возе брже, односно поштују саобраћајне знаке.

Сигнализација није усклађена са Законом

Окановић објашњава да ту сада имамо сукоб правног и фактичког стања на терену – саобраћајна сигнализација говори супротно Закону.

– Влада је рекла да је мото-пут а сигнализација је другачија у односу на оно што предвиђа мото-пут, па имамо сукоб онога што је на терену. Када говоримо о возачима, они имају право да се уздају у саобраћајну сигнализацију. Сваки учесник у саобраћају има право да верује да је саобраћајна сигнализација у складу са Законом и осталим правним актима, чак и ако је на појединим деоницама у нескладу са Законом. С тим у вези, учесници у саобраћају не би требало да сносе последице. Битно је напоменути да, што се тиче судова, тужилаштва и саобраћајне полиције, то је сада мото-пут и они треба да се понашају у складу са Законом – каже Окановић.

На питање постоји ли законски рок да се усклади сигнализација, каже да она мора да буде усклађена са Законом, али да не постоји рок за усклађивање.

Напомиње да је Уредба ступила на снагу у правом моменту, с обзиром на то да предстоји лепо време, па је постојала бојазан да овом сабраћајницом масовно људи возе бицикле, мопеде, које су смели претходних 6 месеци.

Иначе, за ову саобраћајницу није надлежан Град Београд, за њу је и даље надлежно Јавно предузеће „Путеви Србије“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept