АЗАЊСКИ ЂАЦИ НА „ВЕЛИКОМ ШКОЛСКОМ ЧАСУ“ У ШУМАРИЦАМА

azanja-sumariceБило је то у једној земљи сељака… Ове речи наше песникиње Десанке Максимовић не одзвањају само данас, када се посебно сећамо тог крвавог 21. октобра 1941. године, већ ће одзвањати докле год буде српског народа и колективног сећања. Свети Новомученици Крагујевачки и данас су окупили више хиљада посетилаца и верног народа у Шумарицама.

Међу њима се нашло и 50 ученика ОШ „Радомир Лазић“ из Азање у пратњи директора школе Дамира С. Живковића, наставника историје Саве Самарџића и вероучитеља Бојана Стојадиновића. Одлазак на „Велики школски час“ је постала традиција у нашој школи јер ученици присуствују истој у континуитету од 2009. године.

Ученици су имали прилике, поред присуствовања самој манифестацији, да обиђу и Музеј „21. октобар“ и храм посвећен Крагујевачким Новомученицима где је Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски господин Јован са свештенством. Након Свете Литургије служен је молебан Новомученицима Крагујевачким, а потом је изведен сценски приказ под називом “Гласови неба под земљом” песника Александра Б. Лаковића.

azaja-muzej2Захваљујући рођеној Азањки, која живи у Крагујевцу, госпођи Данијели Талијан ученици су били у прилици и да посете Музеј „Стара ливница“ у Крагујевцу. Музеј поседује збирке оружја и опреме, машина и алата, архивске грађе, фотографија, ликовних предмета и збирку ордења, печата, пехара и медаља. Смештен је у објекту некадашње Тополивнице из 1882. године. Госпођи Талијан се и овим путем захваљујемо.

Посета је реализована на основу донетог Годишњег плана рада школе. Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану.

Дамир Живковић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/azanjski-djaci-na-velikom-skolskom-casu-u-sumaricama/