БАЛКАНУ ПРЕТИ ТОПЛОТНИ УДАР

Док се боримо са готово монсунском климом у последњих пар седмица, од метеоролога и климатолога стижу још обесхрабрујуће најаве. Наиме, на читавој територији Западног Балкана у скорој будућности порашће температура за 1,2 степена Целзијуса, која ће наставити даље да расте.

До краја века би пораст температуре на подручју Западног Балкана могао бити алармантан, будући да може премашити 5,0 степени Целзијуса, у зависности од резултата глобалних настојања да се смањи емисија стаклених гасова, наводи се у студији Већа за регионалну сарадњу.

Најтеже последице ће, како се наводи у студији, осетити пољопривреда, затим шумарство, водни ресурси, које ће бити све мање за пиће, и здравље људи, односно учесталији топлотни удари и развој нових векторских заразних болести.

Подаци о климатским променама у региону Западног Балкана указују и на „напредовање суптропске климе даље на север, при чему ће приобална и јужна подручја бити веома врућа и сува током летњег периода, чије ће се трајање, према очекивањима, продужити за један до два месеца у периоду од скоре будућности до краја века”, резултати су студије.

У студији је изнет и низ препорука за смањење терета који је на појединачним економијама Западног Балкана у погледу решавања питања везаних за климатске промене, а посебно с обзиром на недостатак људских ресурса и других капацитета.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/balkanu-preti-toplotni-udar/

1 comment

    • Jovan on 12/06/2018 at 16:16

    Uvozite arape ! Kad moze nacisticka Nemacka , zasto ne i pravoslavna Srbija ? A , ta ciganija trpi toplotu .

Komentari su onemogućeni.