Početna » БАТУТ ОБЈАВИО УПОЗОРЕЊЕ: Ово су места у којима без преке потребе не треба излазити напоље, ПАЛАНКА У ЖУТОМ

БАТУТ ОБЈАВИО УПОЗОРЕЊЕ: Ово су места у којима без преке потребе не треба излазити напоље, ПАЛАНКА У ЖУТОМ

ПРЕД Србијом је топлотни талас, у којем ће температура достићи и 40. подеок, а тим поводом Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" објавио је биометеоролошку прогнозу.

од Паланка данас
0 Коментар

По њој, данас је Бечеј у наранџастој зони, што значи да су временске прилике опасна појава по здравље. Већ сутра, наранџасти аларм, односно опасно време биће у више места – опет у Бечеју, затим на Палићу, у Кикинди, Зрењанину, Сомбору и Новом Саду.
– Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији опасне појаве 10. јула на подручју јужнобачког округа, а 11. јула на територији јужнобачког, севернобантског, средњебанатског, и западнобачког округа – наводи се на сајту Института „Батут“.

Табела на којој се приказане тампературе и ниво упозорења, има четири боје – зелену, жуту, наранџасту и црвену.

Зелена боја – време је безбедно по здравље

– Зона термалног комфора безбедна по здравље. Овај период би требало искористити за обезбеђивање техничких услова и комуникацијских канала – наводи „Батут“.

Жута боја – потенцијално опасна појава

– Слаби изгледи за појаву екстремних појава, које би могле значајније да поремете базичну физиолошку равнотежу организма. У овој зони термалног комфора неопходно је предузимање мера превенције, у случају наменског излагања спољашњим микроклиматским условима, попут повишене температуре ваздуха, високог процента релативне влажности ваздуха, смањене брзине струјања ваздуха као и повећаног индекса УВ зрачења.

– Постоји потенцијална опасност од сунчанице и топлотне исцрпљености. Неопходно је одржавање терморегулације уносом довољне количине течности, како пре, тако и у току трајања изложености повишеној амбијенталној температури, не осврћући се на субјективни осећај жеђи, уз избегавање алкохола и превише кафе и шећера. Треба узимати мање, а чешће оброке, и избегавати храну са високим садржајем протеина, а одећа би требало да је од природних тканина велике порозности за ваздух, због олакшаног испаравања зноја и утицаја убрзаног ваздушног струјања у интимној зони – наводи „Батут“.

Наранџаста боја – реч је опасним временским условима

– Временски услови пропраћени израженијим климатским појавама, које би могле да представљају ризик по здравље. Повећана је вероватноћа за наступање различитих манифестација топлотног стреса, нарочито код осетљивих популационих група – мале деца, трудница, старих, хроничних пацијената. Под посебним ризиком су особе са нарушеним интегритетом свих слојева кожног ткива, односно поремећајем механизма евапорације нагомилане топлоте (опекотине).

Сваки појединац, требало би у том периоду да одржава мере личне заштите како би одржавао физиолошки механизам терморегулације:

– Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте.

– Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи.

Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса…) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).

– Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре. Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.

– Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

Црвена боја – веома опасни временски услови

Озбиљно одступање микроклиматских и амбијенталних услова од оних у зони термалног комфора, што представља повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног стреса, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, топлотних грчева, исцрпљења и топлотног удара.

Мере превенције у овом случају су:

– Често мењање чисте и суве одеће, требало би примењивати, како као превентивну меру, тако и у случају већ дијагностикованог топлотног осипа.

– Смањење интензитета физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре

– Редовни унос течности, 1 чаша воде на 20 минута, у устаљеном ритму, без обзира на евентуално одсуство осећаја жеђи

– Појава топлотних едема горњих и доњих екстремитета превенира се регуларно обављеном аклиматизацијом на услове повишене спољне температуре ваздуха (промена климатских зона)

– До опоравка долази након боравка у хладнијем окружењу у трајању од 1 – 2 дана.

– На сваку појаву конфузности, несвестице, изразито топле и суве коже потражити хитну лекарску помоћ.

 

БОНУС ВИДЕОPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept