БАТУТ РЕГИСТРОВАО ДО САДА 1327 СЛУЧАЈЕВА МОРБИЛА У ПАЛАНЦИ И ПЛАНИ НЕМА НОВИХ ОБОЛЕЛИХ

У Србији и српским општинама на Косову регистровано је 1.327 случајева малих богиња, наводи се у последњем извештају Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“.Како се наводи од укупног броја 631 случај лабораторијски је потврђен у Институту „Торлак“.

 Први случајеви малих богиња пријављени су у октобру, а од тада су од компликација изазваних морбилама преминуле две особе – двогодишње дете из Алексинца и мушкарац (30) из Београда, што је први регистровани смртни случај изазвана малим богињама после 20 година у Србији. Преминули нису били вакцинисани.

Најмлађа особа оболела од морбила стара је месец и по дана, а најстарија има 60 година. Највећи број оболелих, 93 одсто, је невакцинисан, непотпуно вакцинисан или непознатог вакциналног статуса. ;Од укупног броја оболелих, 33 одсто је хоспитализовано. Код 159 особа регистроване су компликације, првенствено упала плућа.

Највећи број оболелих регистрован је у Београду (452), затим у српским општинама на Косову (290), у Нишу (240), у Краљеву (120).

У Подунавском округу није било скорије регистровано нових случајева и до сада је пријављено 18 пацијената са морбилама, Смедеревска Палaнка 2, Велика плана 6 и Смедерево 10 оболелих.

У ОБ „Стефан Високи“ у Смедеревској Паланци је и даље на снази забрана посете пацијентима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/batut-registrovao-do-sada-1269-slucajeva-morbila-u-palanci-i-plani-nema-novih-obolelih/