Početna » Bavarska zabranila rodno osetljiv jezik u školama i ustanovama vlasti

Bavarska zabranila rodno osetljiv jezik u školama i ustanovama vlasti

од Паланка данас
0 Коментар

U Bavarskoj je u ponedeljak stupio na snagu propis o zabrani rodno osetljivog jezika. U školama, na univerzitetima i u ustanovama vlasti od sada je njegovo korišćenje izričito zabranjeno.„Višerodni pravopis koji koristi simbole unutar reči kao što su rodna zvezda, dve tačke, rodna razlika ili crtica nije dozvoljen“, navodi se u pokrajinskom službenom glasniku.

Bavarska vlada je kontroverzni propis usvojila u martu, a stupio je na snagu zvaničnom objavom u četvrtak, uoči Uskrsa.

Savet za nemački pravopis poslednji put odlukom iz decembra prošle godine nije preporučio upotrebu posebnih znakova unutar reči. Članovi saveta istakli su da su to intervencije u tvorbi reči, gramatici i pravopisu koje mogu da škode razumevanju tekstova.

S druge strane, zabranu su pored ostalih oštro kritikovali Zeleni, jedna od vladajućih stranaka u Nemačkoj, političke grupe na univerzitetima i sindikati.

A kakve posledice prete ljudima koji ipak koriste rodno osetljiv jezik? Bavarsko ministarstvo unutrašnjih poslova kaže da će to zavisiti od konkretnog slučaja.

„Da li ili kada je prag disciplinskog prekršaja u smislu povrede službene dužnosti prekoračen u konkretnom pojedinačnom slučaju, moraće se posebno proceniti u pogledu učestalosti, obima i odgovarajućeg konteksta“, odgovorilo je ministarstvo.

Na primer, moraće da se utvrdi da li se rodno osetljiv jezik koristio u internim dokumentima vlasti ili u javnosti i da li se upotrebio jednom ili više puta.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept