БЕЛЕЖНИЦИ: БЕСПЛАТНА ОВЕРА ЗА УПИС У ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТЕ

Јавнобележничка комора Србије саопштава данас да је овера докумената за упис у средње школе и факултете бесплатна и наглашава да се тај посао обавља у свих 198 јавнобележничких канцеларија широм Србије.

У саопштењу се истиче да су јавни бележници дужни да оверу потписа и преписа или фотокопија за потребе уписа обаве бесплатно, уколико се тај посао обавља у радно време, од 9 до 17 сати радним данима.

Јавни бележници, такође, не наплаћују оверу докумената за потребе конкурса за пријем у установе ученичког и студентског стандарда, као и за потребе конкурса за коришћење ученичких и студентских стипендија и кредита.

Поред овере ових докумената, код јавних бележника бесплатно се обављају и овере неопходне за упис у предшколске установе, као и за упис у основну школу.

Према Јавнобележничкој тарифи, оверу ван редовног радног времена јавни бележник мора да наплати чак и ако се ради о иначе бесплатној овери.

Поред овере ван радног времена, јавни бележници дужни су да наплате и оверу докумената потребних за упис на мастер и последипломске студије, као и за упис у образовне установе у иностранству.

Код јавних бележника у Србији, бесплатно се обављају и овере потписа и преписа или фотокопија докумената која се користе за остваривање права из обавезног социјалног осигурања, социјалне заштите, борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних инвалида рата.

Без накнаде се оверавају и исправе којима се обезбеђује финансијска подршка породици са децом, као и документација потребна за остваривање права жртава породичног насиља.

Поред тога, бесплатна је овера и докумената незапослених лица неопходних за заснивање радног односа.

Оверу потписа и преписа или фотокопија у Србији од марта 2017. године раде искључиво јавни бележници, осим у местима где јавних бележника још нема.

Бележници још нису именовани за подручја четири основна суда – Димитровград, Књажевац, Мајданпек и Сјеница.

У тим местима, овера се и даље може обавити у судовима, наводи се у саопштењу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/beleznici-besplatna-overa-za-upis-u-skole-i-fakultete/