Početna » БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА СВУ ДЕЦУ У СРБИЈИ? У најави лепе вести за родитеље ђака

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА СВУ ДЕЦУ У СРБИЈИ? У најави лепе вести за родитеље ђака

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да постоји правни основ да сва деца добију бесплатне уџбенике и да је препорука послата Министарству како би се спремно дочекала следећа година.

од Паланка данас
0 Коментар

Каже да неће да критикује афирмативну меру да у Београду деца добију бесплатне уџбенике, али да није у реду да у Црној Трави или Гаџином Хану, где људи имају мање средстава за живот не добију бесплатне уџбенике.Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поздравила је одлуку Владе у којој је омогућено да се обезбеде уџбеници за децу са инвалидитетом, децу из материјално угрожених породица и тамо где је то треће или четврто дете у породици. Међутим, иако како каже неће да критикује афирмативну меру да у Београду деца добију бесплатне уџбенике, каже да није у реду да у Црној Трави или Гаџином Хану, где људи имају мање средстава за живот не добију бесплатне уџбенике.

Али ипак треба узети у обзир да тај такозвани средњи слој живи прилично изазовно, доста тешко. Треба видети како да се пронађу средства. Сигурно да ми можемо негде као држава да нађемо средства за уџбенике, верујем да би Влада и Министарство финансија могли једном праведном расподелом која је базиране на социјалној правди, како и каже наш Устав, и Закон о основном систему образовања и васпитања, и закон о уџбеницима“, рекла је Јанковићева.

Верује да ће постојати добра воља да се за идућу годину то питање реши и да се онда не поставља питање зашто у Београду може, а негде друго не.

„За први разред је већина обезбедила бесплатне уџбенике. Не полазимо сви у први разред са неке виле на Савском венцу, неко полази из малих кућица, неко из једнособних станова са вишечланим породицама, неко полази из кућице од картона“, напоменула је повереница.

Истакла је да се нада да то следеће године неће бити тема и да ће се обезбедити уџбеници за сву децу или ако не буде тако, како каже било је и ове године примера родитеља из Београда који су се организовали и проследили бесплатне уџбенике онима којима су потребнији.

Према њеним речима, препорука је послата прошле недеље, а претходно је урађена детаљна анализа и постоји правни основ за бесплатне уџбенике за сву децу и о томе је обавештено Министарство.

Дневник/Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept