БЕЗ МАРАТОНСКИХ СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

skupstinaСкупштина града Новог Сада у понедељак на деветој седници у актуелном сазиву усвојила је нови пословник за који је гласало 52 одборника, док је 17 било против. Подсећамо да је сличан пословник требало да усвоји и паланачка СО на трећој седници и који је повучен са дневног реда.

Нови Пословник омогућиће ефикаснији рад одборника у току седница, боље распоређивање времена предвиђеног за расправу, а допринеће и знатнијим уштедама у буџету, истакли су представници владајуће већине.

Истовремено, одборници опозиције били су сагласни у оцени да ће ограничавењем времена за скупштинску расправу бити ускраћена слобода говора и тиме нарушена основна демократска права.

Тим документом, који су заједнички предложиле одборничке групе СНС, ЛСВ, СПС-ЈС и СПО предвиђено је, наиме, да укупно време за расправу, реплике и указивање на повреду Пословника буде четири сата, а распоређено је на одборничке групе сразмерно њиховом броју.

– Нови пословник није документ позиције или опозиције, него свих одборника – нагласио је Здравко Јелушић, председник Скупштине града, и додао да је нацртом предвиђена и могућност продужења дискусије, уколико је реч о битној теми или, пак, спајању тачака.

То су само неке од одредаба, које ће, како су навели предлагачи, обезбедити ефикаснији и економичнији рад и онемогући злоупотребе појединих одборника, нарочито приликом рекламирања повреде самог Пословника.

Више не би требало да буде ни маратонских, ноћних седница, без обзира на број тачака дневног реда.

– Демократија не значи злоупотребу права и природно је да постоје уређени односи у Скупштини града, као што је то у Народној скупштини Србије, Скупштини Војводине, Града Београда или било којег другог града или општине у Србији – изјавио је новинарима градоначелник Милош Вучевић.

Скупштина града није прихватила предлог одборничке групе ДС да се предложени документ повуче са дневног реда, јер у његовој изради нису учествовале све одборничке групе и није донет на демократски начин. Уследила је потом расправа о предлогу Пословника, на који је опозиција (ДС, СРС и Покрет ДЈБ) уложила 96 амандмана. У њима је затражено и да буде формирана Радна група од представника свих одборничких група, како би била донета „усаглашена“ одлука.

Новим пословником предвиђено је и увођење новог информационог система, који ће достављање материјала за седницу, као и гласање, обезбедити електронским путем, што ће, као су нагласили представници скупштинске већине, омогућити вишеструке уштеде у буџету.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bez-maratonskih-sednica-skupstine/