БЕЗ СВАЂЕ ЗА ПРАЗНИК-ВЕРОВАЊА ВЕЗАНА ЗА БОЖИЋ

Уживајмо у миру и слози у најрадоснијем празнику од свих, Божићу, који се слави три дана. И, док се, све до Богојављења, 19. јануара, поздрављамо речима „Христос се роди“, а отпоздрављамо са „Ваистину се роди“, требало би да знамо шта би, према веровањима, ваљало учинити одмах ујутро, 7. јануара.

Требало би да урадимо оно што нам је задавало муке претходне године, да бисмо се „осигурали“ да нам у новој то неће представљати проблем. Такође, не бисмо смели да бацамо петарде или користимо опасне експлозивне направе, под образложењем да се у раном периоду Божић обележавао пуцњима из пушака и прангија. Времена су се променила, а данас на тај начин не само да достојно не прослављамо Христово рођење, већ кокетирамо са паганизмом.

Требало би да Бадње вече и већи део Божића проведемо код куће, са најближима, да избегавамо свађе, тешке теме и послове и једемо прасетину или јагњетину, макар и у симболичној количини. Занимљиво је веровање по ком, у току божићног ручка, нико не би требало да устаје од стола док сви не заврше са јелом, да би породица увек била сложна.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bez-svadje-za-praznik-verovanja-vezana-za-bozic/