БЛАГ ЗЕМЉОТРЕС СЕ ОСЕТИО У ПАЛАНЦИ, ЕПИЦЕНТАР КОД ПЕТРИЊЕ

Подрхтавања земље осетило се у Смедеревској Паланци око 12.20.

Након потреса који се осетио и у Паланци, на званичном сајту Сеизмолошког завода Србије објавњене су следеће информације. „29.12.2020 у 12:19 часова по локалном времену регистрован је земљотрес магнитуде 6.2 јединица Рихтерове скале у региону места Сисак, Хрватска. Интезитет у епицентру процењен је на VII-IX степена Меркалијеве скале. Земљотреси оваквог интезитета могу изазвати умерена до тешка оштећења на објектима у епицентралној области“, написано је на сајту Сеизмолошког завода Србије.

Након великог потреса уследила су два нова подрхтавања, оба јача од 4 степена. Градоначелник Петриње Даринко Думбовић рекао је да је „пола града срушено“ и да се још не зна има ли мртвих. Подсетимо, подручје Петриње јуче су погодила два земљотреса, један јачине пет степени и један мало слабији.

Центар Петриње порушен је. Већина кровова зграда урушена је. Kомуникације су отежане.

Градоначелник Петриње позвао је све ватрогасце и спасиоце који могу да помогну да се упуте у тај град.

Пацијенти се из болница изводе напоље, а према првим информацијама срушен је и један вртић, у којем се у том тренутку нису налазила деца. Загреб преноси да у неким деловима Загреба нема ни телефонских веза, поруке не пролазе, а негде нема ни струје.

Оштећена је и зграда Министарства грађевине у Загребу. Загреб је у колапсу, људи су изашли на улице, а  неки грађани и напуштају тај град и велике су гужве на излазима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/blag-zemljotres-se-osetio-u-palanci-epicentar-kod-petrinje/