петак, јун 21, 2024
Početna » БЛИЖЕ СЕ ГОДИШЊИ ОДМОРИ: Шта смете да носите преко границе, ТРЕБА ЗНАТИ

БЛИЖЕ СЕ ГОДИШЊИ ОДМОРИ: Шта смете да носите преко границе, ТРЕБА ЗНАТИ

БЛИЖИ се сезона годишњих одмора, а како многи српски путници, популарно названи "парадајз туристи", на море носе залихе хране како им ништа не би зафалило током одмора, добро је знати да уколико налете на неког нерасположеног цариника може све то да им преседне.

од Паланка данас
0 Коментар

Свака земља има своја правила о томе шта се и у којој количини може унети у земљу, па је добро да путници знају шта слободно могу да понесу са собом на путовање или по повратку са одмора унесу у земљу.Путници који су „пуни к’о брод“ и који су спремни да се препусте разноразним уживанцијама и потроше гомилу новца, требало би да знају да у кешу из земље могу изнети максимално 10.000 евра, било да га носе у динарима или у страној валути.

– Унос новца у Србију је слободан, али пренос готовине у износу већем од 10.000 евра мора бити пријављен. То значи да у случају да са собом носите више од 10.000 евра, дужност вам је да то пријавите како на улазу, тако и на излазу из земље и да приликом пријаве попуните одговарајући образац. Поменути износ од 10.000 евра се односи на сваког појединачног путника, па и на малолетну децу – објашњавају у Управи царина.

Често се дешава да су возила путника који су кренули на одмор, а нарочито оних са малом децом, толико натрпана да у њихове гепеке ни врх од игле више не би могао да стане, а ево шта у Управи царина кажу шта све спада у лични пртљаг.

– Лични пртљаг чине сви предмети које путник носи са собом, а служе му док је на путовању нпр. одећа, обућа, спортски реквизити, технички уређаји итд. Уколико се ради о неком вреднијем реквизиту или уређају, саветујемо путнике да попуне Образац о привременом износу како би по повратку у земљу могли да докажу да су претходно тај предмет изнели из земље, те да он не подлеже наплати увозних дажбина.

Међутим, у личном пртљагу могу да се нађу и неке ствари за које постоје јасна количинска ограничења, као што је то случај са акцизном робом. Дуван и дувански производи могу бити део лицног пртљага, али само у ограниченим количинама – наглашавају у УЦ.Путник у личном пртљагу сме да понесе и лекове који су му потребни за личну употребу, као и оне за љубимца ког води са собом, али у количини која му је потребна за терапију не дужу од 15 дана.

– Уколико користе лекове који садрже психоактивне супстанце потребно је званично мишљење лекара за све преко једног паковања које садржи 30 појединачних таблета – истичу у УЦ.

Наша дама која на себи нема неки златан накит, макар то биле само минђуше и прстење, а у Управи царина саветују путницима да драгоцености пријаве како би избегли непријатности и ризик да им буду трајно одузете.

– То се односи како на лични накит који носите на себи или у пртљагу, тако и на злато у облику плочица, полуга и новчица – кажу у УЦ.

ШТА СМЕ ДА СЕ ПРЕНЕСЕ ПРЕКО ГРАНИЦЕ:

ЛИЧНИ ПРТЉАГ

Одећа

Обућа

спортски реквизити

технички уређаји

ХРАНА

сендвичи

грицкалице

вода

сокови

фабрички упакована храна за личне потребе

храна животињског порекла до 1 кг

ДУВАНСКИ ПРОИЗВОДИ

50 цигарета

25 цигарилоса

10 цигара (томпуса)

или комбинација наведених производа у мањим количинама

АЛКОХОЛ

1 литар жестоког пића

1 литар пенушавих или ликерских вина

1 литар осталих вина

или одговарајућа комбинација наведених производа

ЛЕКОВИ

лекови за личну употребу

лекови за љубимца ког водите са собом

НЕМА ЦАРИНЕ НА РОБУ ВРЕДНУ ДО 100 ЕВРА

По повратку у земљу, без наплате царине може се унети роба коју сте купили у иностранству уколико њена вредност не прелази износ од 100 евра.

– Ако се, пак, ради о некој вреднијој ствари од наведеног износа коју сте купили за своје потребе, а чија вредност не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, такву робу треба да пријавите и она може бити оцарињена на самом граничном прелазу у тзв. “скраћеном поступку“. У том случају, на царинску основицу зарачунава се царина од 10 одсто, а на добијени износ се обрачунава ПДВ од 20 процената – кажу у Управи царина.

(Курир)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept