Početna » БЛИЖИ СЕ ПРАЗНИK ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ KОЈИ ИМА СТРОГЕ ОБИЧАЈЕ: По ПРЕДАЊУ, ако НЕ ИСПОШТУЈЕТЕ ОВО, не пише вам се ДОБРО!

БЛИЖИ СЕ ПРАЗНИK ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ KОЈИ ИМА СТРОГЕ ОБИЧАЈЕ: По ПРЕДАЊУ, ако НЕ ИСПОШТУЈЕТЕ ОВО, не пише вам се ДОБРО!

Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква 30. јула прославља празник Свете великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија. У народу се верује да се данас не сме „ни конац у иглу уденути“, али треба избегавати и још неке, лети омиљене радње.Празник ове светитељке није црвеним словом обележен у црквеном календару, али је изузетно поштован у српском народу, нарочито међу женама.

У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цео свет. Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена.

Зато се тада ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана „ни конац у иглу уденути“. Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: „Kо слави Огњену Марију, сигуран је у летину!“

Народно предање памти многе несрећне случајеве који су се догодили на данашњи дан, када су се пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се верује да на Огњену Марију треба избегавати купање у „великим водама“. И поред летње жеге, освежење у базенима, рекама и другим већим водама треба оставити за сутрашњи дан.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept