БОГОЈАВЉЕНСКА ВОДА ДИВНА ЈЕ ПОТВРДА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ

Свети владика Николај Велимировић

Богојављење – Светли празник јављања Господа дарује нам лек над лековима – Богојављенску воду, којом, ако је узимамо са вером, љубављу и трепетом пред овим чудом освећења и некварљивости воде услед молитава наших свештенослужитеља над њом, лечимо и душу и тело на онај исти начин којим то чинимо Светим Причешћем или молитвом јелеосвећења. Чудом и присуством Божјим.

Застанимо над овим Светим чудом макар на трен, задивљени. Има ли већег сведочанства Живог Бога од воде која се не може покварити никад? Од реке Јордан која тај дан тече узводно? И слично Благодатном огњу, мироточивим иконама, некварљивом офарбаном Васкршњем јајету – чуваркући, мироточењу моштију Светитеља и чудесним исцељењима од њих, и ово чудо за верујуће је на спасење и укрепљење, изнова и изнова, сваке године. За оне друге пак, ,,,и да мртви из гроба васкрсну, не би веровали…“, како Свети отац Авраам посведочи у јеванђелској причи о богаташу и убогом Лазару.

Све наше воде благословене су тај дан. Стајаће, текуће и оне у судовима.

Сутра ће храбри и одважни Срби и Руси пливати у њој, где год да су. Као што су вековима чинили наши, њихови преци. За Крст Часни!

Овде ће се то по Светој Литургији сутра дешавати у језеру, овом, које сам овако бајковито видела и представила пролетос. Сада је оно оковано ледом, окружено снегом и ледено. Али Вера, Православна, дивна, једина истинита, грејаће им душе и срца, док кроз ледене таласе замахују ка Крсту, вечном, који, као печат, невидљиво телесним оком, урезан стоји на њиховим челима, као Символ Бога коме једино припадају.

А ми остали, мање храбри и достојни, попијмо ову светињу са страхом и трепетом, онако како нам то оци наши пренеше. На здравље, спасење и радост свима!

Бог се јави!

Текст и фото: Наташа Миљевић

Упутство за узимање Богојављенске воде Светог владике Николаја

http://borbazaveru.info/content/view/4322/31/

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bogojavljenska-voda-divna-je-potvrda-pravoslavne-vere/