БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА-КОСОВО ЈЕ НАШ ЈЕРУСАЛИМ

Косово и Метохија су наш Јерусалим, наша света земља, будимо једно са нашим народом који га чува и брани, поручио је поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј у Божићној посланици, у којој опомиње да нам ништа неће вредети ни држава, ни економски напредак ако више умиремо него што се рађамо, јер ћемо тако нестати као народ.

„Особито позивамо све верне да у овој тихој ноћи, срцем и душом буду једно са многострадалним православним српским народом који верно чува и брани сваку стопу свете земље Косова и Метохије, која нам је, не заборавимо никада, дарована од Господа као вечни залог“, нагласио је патријарх Иринеј.

Каже да су времена бурна долазила и пролазила, али су за све то време наши преци у својим срцима неизбрисиво носили Пећку патријаршију, Грачаницу, Богородицу Љевишку, Бањску, Дечане, Свете архангеле и на хиљаде других светих олтара широм Косова и Метохије.

Према речима патријарха Иринеја, наши су преци знали ко је још у седмом столећу крочио на ту свету земљу, отварао прве школе при манастирима, писао књиге, живописао фреске и иконе, отварао прве болнице, писао словенске књиге.

Патријарх Иринеј каже да су они знали који су владари из лозе Немањића, Лазаревића, Бранковића, Петровића, Обреновића и Карађорђевића подизали светиње широм српске земље и наводи: А знамо то и ми, њихови потомци.

Знамо да је на Косову и Метохији остао наш напаћени народ да мученички исповеда своју свету православну веру и храбро сведочи своје српско име, напомиње поглавар СПЦ.

Знамо, као што и они знају, и не заборављамо ништа од свега тога, јер су Косово и Метохија наш Јерусалим, наша света земља. И зато можемо да, заједно са спалмопојцем Давидом, молитвено обећамо: „Ако заборавим тебе, Јерусалиме,“ – ако заборавим тебе, Косово и Метохијо, – „нека ме заборави десница моја“, поручује патријарх Иринеј.

Према речима поглавара СПЦ, „ништа нам неће вредети ни држава, ни уређени градови и села, ни економски напредак коме толико тежимо, нити сва добра овога света, ако као народ постепено, али сигурно нестајемо, то јест ако више умиремо него што се рађамо“.

Патријарх Иринеј истиче да нашим хришћанским прецима није било тешко да, током своје бурне историје, некад дословце из пепела васпоставе државу, привреду, културу и све оно што их је одувек чинило припадницима истински европске цивилизације.

„То им је сваки пут полазило за руком јер су њихови домови били испуњени вером, врлинама и снагом, док су им се деца изобилно рађала“, указује поглавар СПЦ патријарх Иринеј у Божићној посланици.

ФоНет

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/bozicna-poslanica-patrijarha-irineja-kosovo-je-nas-jerusalim/