БРОЈ РЕГИСТРОВАНИХ КОЛА У СРБИЈИ ВЕЋИ ЗА 21 ПРОЦЕНАТ

Број први пут регистрованих путничких аутомобила у 2016. години у Републици Србији већи је за 21 одсто у односу на годину раније.

Од домаћих произвођача возила, најбројнија марка регистрованих аутомобила је Застава, показују подаци Завода за статистику.

Пораст је забележен код теретних и прикључних возила. Најзаступљеније марке путничких аутомобила стране производње су Фолксваген, Опел, Форд, Фиат, Рено, Мерцедес, Пежо и Шкода. 

„Највећи број ових возила користи евродизел као погонско гориво, што указује на подмлађивање возног парка у складу са најновијим европским прописима“, кажу статистичари.

Први пут регистрованих аутобуса у 2016. години више је за  40,7 одсто у односу на годину раније, док је теретних возила више за 39 одсто, мотоцикала за 12,6 а  прикључних возила за 12,8 одсто.

Како наводе у Заводу, на основу резултата је могуће закључити да су најзаступљенија теретна возила од 1,500 до 4,999 килограма носивости.  Подаци Завода кажу да је број друмских моторних возила регистрованих током 2016. године у Србији мањи за 0,3 одсто у односу на претходну. Пад бележе и мопеди и радна возила.

Код путничких аутомобила новијег датума на друмовима доминирају возила величине мотора до 2,000 кубика, процентуално посматрано, заступљеност возила са дизелом као погонским горивом има више од оних са бензином.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/broj-registrovanih-kola-u-srbiji-veci-za-21-procenat/