БРЗИ ИНТЕРНЕТ ЗА 500 СЕЛА ДО КРАЈА 2023.

Скупштина Србије почела је данас расправу о предлогу уговора о кредиту Европске банке за обнову и развој од 18 милиона евра за пројекат изградње широкопојасне комуникационе инфраструктуре у руралним крајевима, како би се брзи интернет довео у 500 села са 80.000 домаћинстава.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је, образлажући уговор, истакла да за тих 500 села није постојао интерес комерцијалних оператера да тамо доведу своју фиксну интернет мрежу и да је анализа показала да у Србији постоје такозване беле зоне, где оператери ни не планирају да изграде широкопојасну мрежу, па је због тога држава одлучила да то уради.

У Србији 2.800 насеља са 320.000 домаћинстава има проблем са широкопојасним интернетом, указала је Матић.

Како је објаснила, пројекат за тих 500 насеља предвиђа да држава омогући широкопојасни интернет до школа, које ће бити приступне тачке, а онда ће се мрежа од њих ширити према домаћинствима.

Оператери са којима се потпише уговор, моћи ће бесплатно да користе мрежу до школа, али су заузврат у обавези да обезбеде осталу инфраструктуру, од школа до 80.000 домаћинстава.

Широкопојасна мрежа, нагласила је Матић, омогућиће останак становништва у руралним пределима, нова радна места и развој малих и средњих предузећа.

Циљ је да до 2025. године у Србији не постоји домаћинство које неће имати могућност брзог приступа широкопојасном интернету, поручила је она.

Рок за завршетак пројекта је децембар 2023. године, а кредит се диже са роком отплате од 15 година

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/brzi-internet-za-500-sela-do-kraja-2023/