БУДУЋЕ МАМЕ СА ПАР МЕСЕЦИ РАДНОГ СТАЖА СКОРО БЕЗ ПЛАТЕ

Будуће маме које су на трудничко боловање отишле после само неколико месеци откад су потписале уговор о раду са послодавцем имаће драстично мању плату у односу на зараду коју су имале док су радиле, али и у односу на старе прописе који су важили до 1. јула.

Законодавац ову одредбу правда одбраном од злоупотреба, јер је у претходном периоду списак трудница које су у радној књижици имале уписан тек покоји месец стажа пре одсуства био подугачак. Применом Закона о финансијској подршци породицама са децом, примера ради, трудница са платом од 40.000 динара, ако је радила само месец дана, добиће накнаду за боловање у износу од свега 2.400, а она са пола године стажа 14.300 динара. Према претходним прописима, прва би у коверти имала 27.000, а друга готово 33.000 динара.

Примена нових прописа и одлука да добију потомство ће прилично ударити по џепу на овај начин будуће маме које немају непрекидно везаних 18 месеци радног стажа, оне које су још на студијама или су радиле неко време па добиле отказ у последњих годину и по. Истовремено су обећане плате незапосленим трудницама или онима које имају уговоре о привременим и повременим пословима.

Финансијски минус доживеће и маме које су у тренутку напуштања посла због родитељства нашле бољи посао, али им у обрачун улазе и плате претходног послодавца код којег су радиле пре годину дана, као и оне чија зарада је пре трудноће била већа од три просечне плате у Србији. Максимум на њиховом месечном рачуну не сме бити већи управо од три просека.

Овакве одредбе су, како стоји на порталу „Бебац“, посебно опасне за труднице с високоризичним трудноћама, јер ће одлагати и избегавати да иду на боловање чак и у ситуацији кад је то неопходно, како би добиле пун износ своје плате. Одлуком да заштити себе од „злоупотреба“, држава крши Закон о раду, који гарантује права и одсуство због боловања, а посебно члан 12 Закона о раду који каже: „Запослена жена има право на посебну заштиту за време трудноће и порођаја“.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/buduce-mame-sa-par-meseci-radnog-staza-skoro-bez-plate/