Početna » BUTNOUT НЕМА ЗВАНИЧНУ ДИЈАГНОЗУ, АЛИ ЈЕ ТУ Спреман алат за откривање сагоревања на послу

BUTNOUT НЕМА ЗВАНИЧНУ ДИЈАГНОЗУ, АЛИ ЈЕ ТУ Спреман алат за откривање сагоревања на послу

Колико сте само пута чули да вам се неко жали на превелики стрес на послу, или сте се, можда, и сами осетили на ивици живаца. Све ужурбанији начин живота и све већи стрес на радном месту многе људе доводи у стање које се колоквијално описује као burnout, односно, сагоревање.

од Паланка данас
0 Коментар

Ово изгарање, повезано с послом, обележавају екстремни умор, смањена способност регулације когнитивних и емоционалних процеса, као и ментално дистанцирање од света који вас окружује. Иако за burnout не постоји службена дијагноза, сагоревање на радном месту негативно утиче на нас ментално и физички, а често може да доведе до других здравствених проблема.Како би помогли у што ранијем откривању burnouta, међународни истраживачи развили су алат за откривање ризика од сагоревања на радном месту или у школи. Алат за процену сагоревања (Burnout Assessment Tool или скраћено БАТ) састоји се од низа питања осмишљених за процену менталног и физичког стања запослених и незапослених одраслих особа.

Овај упитник можете пронаћи на Интернету и испунити на лицу места, а најбоља је ствар што је направљен на више светских језика, па тако и на хрватском, што нам неће бити проблем да прочитамо. Постоји и упитник за ученике, тренутно на два језика, енглеском и холандском.  БАТ уочава знакове и процењује ризике на темељу података прикупљених од 493 одрасле особе и израчунава резултат за одређене симптоме у поређењу с националним просеком седам земаља: Аустрије, Белгије, Финске, Немачке, Ирске, Јапана и Холандије. Способност идентификовања тог ризика значи да можете да предузмете кораке којима ћете на време спречити сагоревање.

Алат се бави подручјима као што су равнотежа између посла и куће, радно оптерећење, задовољство послом и емоционални стрес. Питања укључују питања о осећају вожње на аутопилоту док сте на послу, осећају туге без знања зашто и осећају несигурности у важност урађеног.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept