Početna » ЧЕKА НАС НОВО ЗАХЛАЂЕЊЕ, А ОНДА ОПЕТ И ХЛАДНА KОШАВА

ЧЕKА НАС НОВО ЗАХЛАЂЕЊЕ, А ОНДА ОПЕТ И ХЛАДНА KОШАВА

На сајту РХМЗ, у прогнози времена за 30 дана, наводи се у табели да су изгледи да ће снег пасти 29. новембра


У Србији је претежно облачно, хладније и са кишом ових дана, а температуре ће додано пасти за викенд, те ће од суботе до уторка максималне дневе бити 6, 7 степени Целзијуса, док ће јутарње бити близу нуле.

У Републичком хидрометеролошком заводу (РХМЗ) кажу да снега нема и даље у градовима. Нема ни назнаке да ће га бити ускоро, јер нема тако великог захлађења који би условио снег у градовима, али ће падати на планинама.

– У суботу после подне и увече очекујемо наоблачење из области средоземља и ово наоблачење би у суботу прво захватило југозападну Србију. У недељу у првом делу дана наоблачење би се затим проширило на већи део земље, само би се у Војводини задржало суво време, а у планинским пределима очекујемо повећање висине снега за 10 до 15 центиметара – каже метеролог РХМЗ Слободан Совиљ и подсећа да је то слична количина снега која је пала и претходног викенда, када је на Златибору измерено 10 центиметара снега.

Овог пута, граница снега ће се изместити на ниже надморске висине, с тим да на висинама од 400 и 500 метара у јужној, југозападној, југоисточној Србији, треба рачунати на појаву суснежице и снега.

– Што се тиче подручја Београда и Војводине, температура ће остати изнад нуле. Минималне температуре у већини дана биће у интервалу од 1 до 5 степени, а максималне од 5 до 8 степени. Слаба киша биће у Београду у ноћи између суботе и недеље и у недељу током дана, али неће бити снега – поручује Совиљ.

На сајту РХМЗ, у прогнози времена за 30 дана, наводи се у табели да су изгледи да ће снег пасти 29. новембра, затим 2., 4. децембра и другим данима до краја године. Совиљ за „Блиц“ објашњава да се месечна прогноза израђује два пута месечно, 1. и 15. у месецу по методу аналогије.

– То значи да се у тренутку израде прогнозе тражи слична ситуација у прошлости и пројектује се у наредних 30 дана и у том смислу је ова прогноза орјентациона и увек је треба користити уз прогнозу за 5 до 7 дана унапред, које се израђују свакодневно и које имају знатно већи степен поузданости – објашњава Совиљ.

Тренутна тенеденција, према његовим речима, за почетак децембра, је да ће време бити дефинитивно хладније, али углавном без падавина.

– Хладно време подразумева да у јутарњим сатима има слабог мраза, интензитета од -2 до 0 степени Целзијуса и максималне температуре око 5 степени. Дакле, углавном без падавина, уз умерено облачно време и од 30. новембра и то ће се наставити и у првој недељи децембра. У Поморављу, Подунављу и Војводини ће дувати кошава, односно, умерен и јак југоисточни ветар. Овога пута биће хладна кошава – каже Слободан Совиљ.

 

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept