Početna » Чека се нових 150.000 ваучера за одмор у Србији

Чека се нових 150.000 ваучера за одмор у Србији

од Паланка данас
0 Коментар


Још нема најава да ли ће и када бити пуштено у оптицај нових 150.000 ваучера за субвенционисани одмор у Србији, кажу из Министарства туризма и омладине. Иако је прва овогодишња квота од 100.000 ваучера подељена још 15. јануара и било је најављено да ће ваучера бити и за остале заинтересоване грађане, за сада се поуздано још ништа не зна.Удружење „Моја Србија” упутило је позив Влади Србије да ваучере пусти током маја чиме би се задовољиле потребе грађана да и овај десети пут заредом искористе могућност субвенционисаног одмора у нашој земљи. Проблем је што су у јануару, када су дељени ваучери, резервисани много већи капацитети од одобрене квоте. Како је најављено да убрзо стижу додатни ваучери, угоститељи су се надали да ће те резервације бити искоришћене. Међутим, многе од њих су пропале у фебруару, марту и априлу, пише портал Политика.

„Знамо да је око 150.000 заинтересованих, зато смо инсистирали да буде одобрено толико ваучера. Чекање се одужило, а жеља многих је да искористе ту погодност и рецимо резервишу смештај у септембру, што може бити врло повољно ако на располагању имате 20.000 динара од ваучера (када на одмор иде рецимо брачни пар). Највећи број грађана који у јануару нису успели да предају формуларе и да остваре право на субвенционисани смештај очекује наставак акције како би били у могућности да организују свој одмор у Србији по повлашћеним ценама”, каже Милан Ристић из удружења „Моја Србија”.

И он каже да су се угоститељи нашли у проблему јер су током марта, априла и маја имали велики број непопуњених термина због отказивања резервација и верује да ће се исти проблеми наставити и током јуна.

Удружење „Моја Србија” је у више наврата захтевало од Владе Србије да се квота одобрених ваучера повећа са 100.000 на 250.000, да се вредност ваучера повећа с 5.000 на 10.000 динара, као и да се почетак акције помери са 1. јануара на 1. фебруар. Прихватање претходних захтева да се вредност ваучера повећа са 5.000 на 10.000 динара и да се термин почетка акције помери на 15. јануар, допринело је да ова субвенција поново постане велики замајац за развој домаћег туризма у Србији, а да угоститељи лакше и правилније организују резервацију својих капацитета.

„Пуштањем у оптицај нове квоте ваучера влада би омогућила заинтересованим грађанима да искористе право на ову популарну субвенцију, а угоститељима да реализују већ извршене резервације, што би представљало велики подстицај за даља улагања и унапређење њихових смештајних капацитета”, закључио је Ристић.

Током претходних девет година грађанима Србије је подељено више од милион ваучера, промет у домаћем туризму је вишеструко увећан, а велики број грађана је нашао могућност запослења и зараде у угоститељској делатности, што представља јасан показатељ колико су исплативе субвенције нашим грађанима и домаћој привреди, поручују из овог удружења.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept