ЧЕКАЈУ НАС ЧЕТИРИ ЛЕДЕНА ДАНА У НИЗУ

Престанак снежних падавина очекује се сутра крајем дана, каже метеоролог Слободан Совиљ и додаје да се средином недеље очекују умерени и јаки јутарњи мразеви.

Совиљ је упозорио да се од среде до петка очекује изузетно ниске температуре које ће ићи од – 15 до – 8 степени.

Када је реч о дневној температури до четвртка, Совиљ каже да ће у већем делу земље бити испод нуле па ћемо имати четири „ледена“ дана у низу.

„Очекујемо задржавање снега на тлу бар 7-10 дана у зависности од региона, а максималне температуре за дане викенда и почетком наредне недеље биће између нула и пет степени, а затим се очекује њихов лагани пораст“, казао је Совиљ.

Он је за ТВ Танјуг рекао да ће вечерас у Београду бити могућа краткотрајна киша уз стварање поледице, а током ноћи се очекује наставак снежних падавина.

Навео је и да је тренутна висина снежног покривача на ширем подручју града око пет центиметара, а да је на подручју Космаја измерено и до 15 центиметара снега.

„С обзиром на то да ће снежних падавина бити и данас и сутра на подручју Београда, очекујемо да ће пасти додатних пет до 15 центиметара на подручју града“, рекао је Совиљ.

Подсетио је да је на снази упозорење Републичког хидрометеоролошког завода за западну, централну и југозападну Србију због снега.

„У тим деловима је издат наранџасти метеоаларм који подразумева и више од 15 центиметара снега за 12 часова, тако да ће укупна висина снега на том подручју достићи и до 30 центиметара у нижим пределима“, рекао је Совиљ.

Упитан има ли шансе да се до краја месеца врате пролећне температуре, Совиљ каже да је то могуће, јер је за наше поднебље карактеристична смена топлих и хладних периода, те да се пораст температуре очекује око 20. јануара.

„Тренутна процена РХМЗ је да би средња јануарска темература била од 0 до 4 степена, уз појаву 5-10 ледених дана у нижим пределима“, казао је Совиљ.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/cekaju-nas-cetiri-ledena-dana-u-nizu/