Početna » ЧЕКАЈУ НАС ТРОПСКИ ДАНИ У АПРИЛУ, А ОНДА У МАЈУ… Метеоролози најављују – Лето ће бити знатно топлије него што смо навикли

ЧЕКАЈУ НАС ТРОПСКИ ДАНИ У АПРИЛУ, А ОНДА У МАЈУ… Метеоролози најављују – Лето ће бити знатно топлије него што смо навикли

У СРБИЈИ се већ од сутра очекују тропски дани, с температурама и до 31 степен, док ће у мају бити од 10 до 14 летњих дана. Метеоролози и климатолози најављују да нас чека знатно топлије лето него што смо навикли!

од Паланка данас
0 Коментар

 

– Може се рећи да је велика вероватноћа да оборимо још неки дневни максимум температуре у првој половини априла. Количина падавина ће у истом периоду бити врло мала – локална појава краткотрајне кише очекује се у четвртак, а у петак тек понегде на североистоку земље. Затим ће до 11. априла у свим крајевима Србије бити суво уз доста сунчаних периода – рекао је проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода. – Нови фронтални систем на почетку друге декаде месеца, осим пада температуре, неће условити знатне падавине. Пред нама је много топлији април у односу на 2023, а имаће и мање падавина.Николић каже да се наставља период с температурама изнад и знатно изнад просека за овај период године. Према дугорочној прогнози, очекује нас и топлији мај, али с количином падавина већом од просека.

– Средња максимална температура биће у интервалу од 23 до 25 степени, уз укупно 10-14 летњих дана у нижим пределима. Месечна количина падавина износиће од 70 до 100 мм, а на планинама од 90 до 130 мм, локално и више услед чешћих пљусковитих падавина. Број дана с падавинама у мају биће од 14 до 22, а у брдско-планинским пределима, нарочито на југу и југозападу Србије, од 22 до 25.

Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је за медије да су код нас лета постала знатно топлија него што су била пре 30-40 година.

– Ми као регион југоисточне Европе имамо рекордно висок пораст летњих температура због глобалног загревања и нашег географског положаја и премештања ваздушних маса. Глобални смо рекордери и за свако лето које је пред нама огромне су шансе да буде топлије од онога на шта смо навикли у претходним деценијама. Шансе да ће ово лето бити знатно топлије су 70 одсто.

Др Владимир Марић из Пољопривредне и стручне службе Сремска Митровица каже да су временске прилике само један фактор који утиче на крајње приносе.

– Дугорочне временске прогнозе нису поуздане. За сваку биљну културу су најбитнија два периода – цветање и оплодња. Уколико дође до сушних периода с високим температурама у мају и почетком јуна, то није добро за касније приносе пшенице, а суше крајем јуна не погодују кукурузу и соји. Не може се генерализовати, јер све зависи од та два периода. Један добар пљусак може много тога да промени.

(Курир)Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept